КОГА ТЕМПЕРАТУРАТА Е ОПАСНА?

temperaturaХипоталамусът е този орган, тази жлеза по точно, която установява нормалната температура на тялото. А тя се повишава заради сигналите, заставящи невроните да засилват или намаляват своите импулси. Много са причините за повишаване на температурата – освен баналната остра респираторна вирусна инфекция или опасния грип, които се съпровождат с болки в гърлото, с главоболие, с кашлица. Обаче притесненията възникват тогава, когато тя прескочи 37 градуса без разбираеми и познати симптоми.

 

ТЕМПЕРАТУРАТА МОЖЕ ДА СЕ ПОВИШИ И БЕЗ ЗАБОЛЯВАНИЯ.

 1. При интензивни физически натоварвания – тялото може да се загрее много силно.
 2. Заради прегряване на главата.
 3.  При обезводняване на организма от слънцето и горещината.
 4. В период на овулация при жените.
 5. Поради непоносимост към някои лекарства.
 6. След отравяне с токсини.
 7. При силен стрес или притеснение – характерно е повече за децата.
 8. Всяко повишаване на температурата без видима за това причина и за дълъг срок от време трябва да изостри вниманието ви и да ви застави да се обърнете към лекар.
 9. Освен това съществуват вродени или придобити заболявания на хипоталамуса, които също влияят на температурния режим на тялото.

 

КОГА ПОВИШЕНАТА ТЕМПЕРАТУРА ПРЕДСТАВЛЯВА ОПАСНОСТ

Към опасните случаи на повишена температура, освен усложнения след грип, спадат следните:

 1. Когато наскоро прекарана остра респираторна вирусна инфекция се завърне със задух, с рязко скачане на температурата, със засилено изпотяване и хрипове – тук става дума за възможно възпаление на белите дробове, което изисква изследвания и  сериозно лечение.
 2. При повишаване на температурата до 38-39 градуса, капки пот по челото, опъваща и остра болка в кръста, преминаваща в корема и слабините. Всичко това означава възпалителен процес в бъбреците. Особено опасно е двустранното възпаление, при което понякога се изисква лечение в болница.
 3. Когато повишената температура се съпровожда със силна болка в дясната страна на корема, тогава вече трябва да извикате ‘’Бърза помощ’’, защото става дума за някое от най-острите заболявания, изискващи хирургическа намеса – апендицит, панкреатит, холецистит.
 4. Температура, която не  спада цял месец, означава сериозно хронично заболяване. Ако то се съпровожда с понижен апетит, с постоянна слабост, опадане на косите, отслабване, може би става въпрос за тумор.
 5. Повишаване температурата надвечер, силно изпотяване през нощта, загуба на тегло, кашлица с храчки – това е признак на туберколозна инфекция.
 6. Отслабване, раздразнителност, повишена емоционалност наред с повишената температура и понижен апетит говори за болести на щитовидната жлеза.
 7. Младите хора с вегетосъдова дистония често повишават температурата до 37 градуса Това се съпровожда с повишаване на кръвното налягане, с появяване на червени петна по лицето, гърдите и шията.
 8. Болки в сърцето и ставите, подпухване на ставите и обриви по кожата – това са признаци на ревматично увреждане на сърцето. Както всеки възпалителен процес, ревматизмът влече повишение на температурата и общо неразположение.
 9. Опасение предизвиква и температурата, която се покачва след хирургическа намеса, което може да означава попадане на микроби или токсини в организма.
 10. Травмите на главния мозък често се съпровождат с покачване на температурата, със слабост, главозамайване. Разбира се, признак на сериозност на всяка една такава травма – притискане, сътресение, удар – е продължителна загуба на съзнание и памет.
 11. Болки в сърцето, задух, появяване чувство на тревога и повишаване на температурата могат да означават сърдечен пристъп.
 12. Острите чревни инфекции също се съпровождат с висока треска, която се допълва от прилошаване и повръщане.

Температура