Сухи очи

ochiВ последно време расте броят на хората, които търсят помощ от специалист по този повод. И вината за това най-вече е на работа с компютър, пред който много от нас прекарват по 8 часа на ден. Причината е следната – взирайки се в екрана, човек примигва три пъти по рядко. И слъзната ципа пресъхва. А тя служи като смазка при движението на очната ябълка, съдържа в себе си вещества, подхранващи роговицата и защитаващи очите от патогенните микроби.

Положението се задълбочава от цигарения дим, от въздуха на климатика, а също и от естествения процес на стареене. С годините организмът произвежда по-малко течен секрет, вследствие на което се ускорява процесът на изпаряване на слъзната ципа.

 

Често сухота в очите изпитват тези, които ползват контактни лещи – те попиват в себе си слъзната ципа. Причина могат да бъдат и някои лекарства, дефицитът на витамин А. А при жените в период на менопауза, има хормонални изменения.

 

При синдрома на сухото око по принцип възниква сърбеж, парене, дразнене и зачервяване. Зрението сякаш става плаващо. Но след мигане няколко минути се възстановява.

 

Компютърът и телевизора само засилват синдрома на сухото око.

 

При синдрома на сухото око специалистите препоръчват:

– Употребявайте достатъчно количество течности.

– По-често мигайте, особено когато се взирате в монитора.

– В никакъв случай не търкайте очите си – това засилва тяхното раздразнение.

– Консултирайте се със специалист, защото синдромът на сухото око може да прерасне в по-сериозни заболявания.