СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ИНФЕКЦИИ

СТОМАШНО-ЧРЕВНИ ИНФЕКЦИИ

Причини  за стомашно-чревните инфекции се дължи на бактериални и вирусни инфекции.

Един от големите източници на заболяване са басейните с питейна вода и състоянието на ВиК  инсталациите. За да избегнем риска от зараза по този начин е да консумираме бутилирана вода, от сертифициран източник.

Над една трета от стомашно-чревните инфекции по принцип се дължат на бактерията Ешерихия коли. Други причинители  на стомашно-чревните инфекции са : салмонела, холерен вибрион, клостридиа, шигела, листерия и др.

Заразяването с  патогенните микроорганизми обикновено е вследствие на консумация на  развалена или замърсена храна и вода. Диарията може да се дължи и на токсични субстанции. Например при замърсяване на храната с бактерии като Clostridium botulinum и по рядко на С.  butyricum  и С.Baratii  в нея се отделя ботулинов токсин, които е и причина за хранително отравяне и за заболяването ботулизъм.

Предпазни мерки срещу  диария при пътуване през лятната отпуска включват съблюдаване на хигиенно-санитарните условия и навици на обслужващия персонал в заведенията за хранене и хотелите. Опитвайте се да избягвате допир с непознати и да измивате ръцете си преди хранене. Забравете за навика да докосвате лицето си, особено уста, нос, очи.

Голяма част от стомашно-чревните инфекции могат да бъдат избегнати с познатите ни традиционни правила – внимателно измиване на ръцете със сапун, преди хранене; подсушаване с индивидуални чисти кърпи, използване на антисептични влажни кърпички често при пътуване, както и предназначените за целта дезинфекциращи гелове със съдържание на алкохол.

Специалистите препоръчват да се внимава  също и с консумирането на мляко и млечни продукти, включително сладолед, морски дарове, риба, които се предлагат по сергиите и не  са пресни или съхранявани при подходящи условия.

Важно е  при плодовете и зеленчуците с каква вода са измити, така, че риск от стомашно-чревни инфекции има и при хапването на салати.

Рискът от стомашно-чревни инфекции спада  при термично обработени храни /варене, печене на висок градус/ обелване на плодовете  и зеленчуците.

Обикновено диарията минава бързо. Лечение не е необходимо дори когато продължи 5 -8 дена при пътувания и смяна на дестинацията. Може да се приеме, че това е време , което е необходимо на организма да привикне към особеностите на местната кухня и климат. Анабиотично лечение се прилага , ако заболяването продължи след този срок.

Мерите, които трябва да се вземат от самото начало на стомашно-чревна инфекция са насочени основно към поддържане на водносиловия баланс на организма. Препоръчително е да се пие около 3-4 литра дневно вода, бульони, супи. За горещините не са подходящи дехидриращите напитки – чай, кафе, съдържащите кофеин, алкохол.

По време на диария не натоварвайте допълнително организма с преходи, напротив отдайте се на почивка. Не забравяйте , че подходящи храни при диария са – вареният ориз, обелените плодове, препечени филийки, крекери, солети

Въпреки всичко при стомашно-чревните инфекции трябва да сме нащрек и да следим за някои тревожни признаци. Такива са кръв в изпражненията, промяна в цвета им към жълтеникаво, зеленикаво, висока температура, ограничено уриниране, световъртеж, летаргия. При поява на тези признаци веднага се консултирайте с лекар.