Стомашни проблеми

bolki v stomahaСтатистиката доказва, че днес 90% от хората страдат от различни нарушения в работата на стомашно-чревният тракт. Основните причини за това са ни известни отдавна, но бедата е, че сами не се стараем да ги избегнем.

НЕКАЧЕСТВЕНА ВОДА – След всяка проверка какъв е съставът на течността, която си наливаме от водопровода, лекарите се хващат за главата. Повечето примеси в нея, а също и средствата, с които бива обработвана с цел пречистване, въздействат на стомашно-чревният тракт далеч по разрушително от не балансираното  хранене. Каква да се прави – поставете на чешмата качествен филтър, но независимо от това избягвайте водопроводната вода. По възможност пийте минерална, прясно изцедени сокове, чай.

 

НЕДОСПИВАНЕ И БЕЗСЪНИЕ – Когато ден след ден организмът бива натоварен до краен предел, се натрупва умора, която с течение на времето води до здравословни проблеми. Стига се до изостряне на съществуващите и преминаването им в хронични. Учените са установили, че постоянното недоспиване предизвиква и натрупване на килограми. Организмът се опитва да компенсира енергията, която не получава поради недостатъчното количество сън, с храна, натоварвайки допълнително стомашно-чревният тракт и трупайки телесна маса. Каква се прави – спазвайте режим, който ви осигурява не по малко от 7 часа сън плюс 20-30 минути, отредени само за заспиване. Най-полезен и здрав е сънят до 24 часа, затова лягайте по рано.

 

ПАРАЗИТИ – Твари дебнат навсякъде и щом попаднат в стомашно-чревният тракт, започват да се размножават, ”изяждайки” своя домакин отвътре. Резултатът – колики, болки. Какво да се прави – винаги мийте ръцете си преди хранене. Измивайте обилно с вода плодовете и зеленчуците, не се къпете в замърсени водоеми, спазвайте добра хигиена при контактите си с животни. Добре е на всеки 2 години да се прави пълна проверка на организма за паразити.

 

ТРАВМИ – Под травми се подразбират както евентуални удари в областта на корема, както и бременност, прекалено стягане на колана… Нарушенията по този начин нормална дейност на стомаха се проявява с различни симптоми – парене, оригване, чувство за дискомфорт, болки. Какво се прави – пазете стомаха си от силни външни въздеиствия. Стомахът не бива да се стяга като в менгеме, особено половин час преди хранене и два часа след хранене.

 

НЕБАЛАНСИРАНО ХРАНЕНЕ – Сутрин не ви се закусва, а към 12 изгладнявате така, че поглъщате купения сандвич на 3-4 залъка. Вечер похапвате яко, при това след 7 часа. Най-малко 3-4 пъти в седмицата се заседявате с приятели на маса в ресторанта. При подобен режим оплакванията от парене, киселини, тежест в стомаха и метеоризъм са неизбежни. Какво да правим – спазвайте здравословен режим на хранене, яжте на малки дози 4-5 пъти на ден. Менюто ви трябва да включва топла закуска, супа, зеленчукова салата, плодове.

 

ЗАСЕДНАЛ ЖИВОТ – Обездвижването предизвиква застойни процеси в организма, включително и в стомашно-чревният тракт, които се изразяват в тежест в стомаха, метеоризъм, запек. Какво се прави – ако работата ви по своето естество е заседнала, е добре на всеки 35-40 минути да ставате и да се раздвижвате. Намерете начин да спортувате 1-2 пъти седмично, най-малкото по често ходете пеша.

 

СЪСТОЯНИЕ НА ЗЪБИТЕ – За да не  се стигне до стомашни проблеми след време, желателно е още през детските години да бъде проконтролирана и при необходимост коригирана захапката. Важно е да се прилагат редовни грижи за зъбите. Нелекуваните зъби са източник на токсини и могат да станат причина за развитието на гастрит. Какво да се прави – следете състоянието на устната кухина и зъбите, два пъти годишно посещавайте стоматолог за контролен преглед. Поддържайте на ниво всекидневната хигиена на устата и зъбите. Никога не ползвайте чужда четка за зъби, периодично подновявайте своята.

 

ЛЕКАРСТВА – Някога постоянната употреба на лекарствени препарати нарушават чревната микрофлора и могат да предизвикат дисбактериоза. Какво да се прави – никога не приемайте лекарства без лекарско предписание. При първите признаци на дисбактериоза се консултирайте с гастроентеролог.

 

Стомашни проблеми