НЕРВНИЯТ СТОМАХ Е ЗАБОЛЯВАНЕ ОТ СТРЕС

болки в стомаха

НЕРВНИЯТ СТОМАХ Е ЗАБОЛЯВАНЕ ОТ СТРЕС

Нервният стомах е състояние, при което няма изменения  в лигавицата на стомаха, но е разстроена неговата мускулна активност и отделянето на стомашен сок. При стрес и продължителни тревоги се получават бурни и неравномерни свивания на стомашната мускулатура. При тези спазми стомахът се прегъва, в него се оформят временни джобове. Появяват се неприятно усещане за тежест, оригване, киселини. Нервните мускулни спазми може да се стимулират от алкохол, грешки в храненето, консумация на прекалено люта и гореща храна.

 

Когато диагнозата при такива симптоми е затруднена, често се говори за нервен стомах. Това не е рядко заболяване, но трябва да се проверят всички други по-неприятни възможности – хроничен гастрит, полипи, тумори. Затова е необходимо да се направят ехографии на стомаха, черния дроб, жлъчния мехур и панкреаса, включително  и сканиране.Едва след като се изключат другите диагнози, може да се реши, че се касае за нервен стомах.

 

Лечението на нервния стомах е чрез режим, който премахва тревожността с чайове и физическо натоварване, хранене на по-малки интервали, но  и на по-малки порции.В по-тежките случаи храната трябва да е кашава, но достатъчно калорична.