Слънчева алергия - Симптоми

slynce i alergiqМного от нас жените обичат да прекарват дълги часове под галещите слънчеви лъчи, но около 15% от хората на земята имат притеснения да се изложат на пряка слънчева светлина, защото страдат от т.нар. слънчева алергия. Въпреки, че масово се използва термина слънчева алергия, той не е правилен, защото тук не говорим за истинска алергия и механизма на реакция на кожата не е сходен с този при алергичната реакция. Специалистите са на едно мнение, че По-подходящо за слънчевата алергия би било да се нарича светлинна уртикария или полиморфна светлинна дерматоза.

Слънчева алергия причина за поява

Много от вас може би са забелязали, че този вид “алергия” се появява предимно през летния сезон, когато по-голяма част от тялото ни е изложена на директни слънчеви лъчи. Причината за появата на този кожен обрив са UV-лъчите от слънцето и най-вече. Интересен факт за слънчевата алергия е че се среща по-често при жените отколкото при мъжете, а при децата е по-често срещана отколкото при възрастните. Появата на слънчеви екземи по кожата може да се появи внезапно, дори преди година да не сте страдали от нея и по също толкова мистериозен начин да изчезни.

TEST

Слънчева алергия симптоми

Първите симптоми на кожните екземи причинени от слънчева алергия се проявяват обикновено след дълъг период през който кожата ни не е била излагана на слънчева светлина. В раните пролетни дни, когато слънцето започне да грее и топли не само душите ни, но и телата.

Обикновено по разголените части от тялото – рамене, ръце, бедрата, по-рядко лице се появява петнист обрив. При едни от пациентите може да се наблюдава сърбеж, но той не е задължителен.

След известен период от време се преминава към втора фаза, в петнистия обрив се образуват мехурчета, които съдържат безцветна течност.

Друг симптом, че страдате от кожна алергия е начина по-който изчезва обрива. Ако не излагате засегнатото място на пряка слънчева светлина около ден два, кожния обрив изчезва и не оставя кожни изменения (белези).

Слънчева алергия