Слънчева алергия - Симптоми

Слънчева алергия - Симптоми

Много от нас жените обичат да прекарват дълги часове под галещите слънчеви лъчи, но около 15% от хората на земята имат притеснения да се изложат на пряка слънчева светлина, защото страдат от т.нар. слънчева алергия. Въпреки, че масово се използва термина слънчева алергия, той не е правилен, защото тук не говорим за истинска алергия и механизма на реакция на кожата не е сходен с този при алергичната реакция. Специалистите са на едно мнение, че По-подходящо за слънчевата алергия би било да се нарича светлинна уртикария или полиморфна светлинна дерматоза.

Слънчева алергия причина за поява

slynce i alergiq
Слънчева алергия

Много от вас може би са забелязали, че този вид “алергия” се появява предимно през летния сезон, когато по-голяма част от тялото ни е изложена на директни слънчеви лъчи. Причината за появата на този кожен обрив са UV-лъчите от слънцето и най-вече. Интересен факт за слънчевата алергия е че се среща по-често при жените отколкото при мъжете, а при децата е по-често срещана отколкото при възрастните. Появата на слънчеви екземи по кожата може да се появи внезапно, дори преди година да не сте страдали от нея и по също толкова мистериозен начин да изчезни.

 

Слънчева алергия симптоми

Първите симптоми на кожните екземи причинени от слънчева алергия се проявяват обикновено след дълъг период през който кожата ни не е била излагана на слънчева светлина. В раните пролетни дни, когато слънцето започне да грее и топли не само душите ни, но и телата.

Обикновено по разголените части от тялото – рамене, ръце, бедрата, по-рядко лице се появява петнист обрив. При едни от пациентите може да се наблюдава сърбеж, но той не е задължителен.

След известен период от време се преминава към втора фаза, в петнистия обрив се образуват мехурчета, които съдържат безцветна течност.

Друг симптом, че страдате от кожна алергия е начина по-който изчезва обрива. Ако не излагате засегнатото място на пряка слънчева светлина около ден два, кожния обрив изчезва и не оставя кожни изменения (белези).

Слънчева алергия