АЛЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО

алергия от слънцетоВ разгара на лятото най-логично е да поговорим за досаднатаалергия към слънцето, или т.нар. фотодермит. Това е заболяване, обусловено  от повишената чувствителност на кожата към слънчевите лъчи. Алергията към слънцето се проявява във вид на мехур, зачервяване, сърбеж и лющене на кожата след контакт със слънцето.

 

По принцип обривите възникват по лицето и по рядко по тялото. А още по рядко – по ръцете и краката. Слънчевата алергия /фотодермитът/ често се развива по време на почивка на море с много силно и активно слънце. Токсичното или алергичното действие на слънцето се проявява при взаимодействието на слънчевите лъчи и някои вещества, намиращи се върху кожата или вътре в кожата.

 

Алергията към слънцето може да възникне и ако преди да излезе на слънцето, чувствителният към него човек се е намазал с някакъв крем или мехлем или се е напръскал с парфюм. Веществата влизащи в състава на различните козметични средства, могат да встъпят в реакция с ултравиолетовите лъчи на слънцето и да предизвика алергична реакция. В някои слънцезащитни кремове за по-добър слънчев тен се съдържа специфична киселина, която може да провокира такава реакция, а също и в червилата. Между другото подобно действие оказват и полиестерните мастни киселини, жълтият кантарион, розата, копърът, магданозът, фенолът, живачните препарати. Затова много трябва да се внимава при избора на козметика, когато се приготвяте за почивка на море.

 

Понякога слънчевата алергия е свързана с някакво хронично заболяване, особено на черния дроб или надбъбречните жлези. Често от други фотодерматити страдат хора със светла кожа, както и малките деца. Много лекарствени средства също допринасят за възникване на алергия към слънцето. Такива най-вече са сулфаниламидите, барбитуратите, някои антибиотици, някои лекарства срещу сърдечносъдовите болести, аспиринът..

 

Лечението на слънчевата алергия

Външното лечение се изразява в нанасяне върху кожата на мехлеми, съдържащи ланолин, цинк и метилурацил.

 

От народните средства кожата добре се охлажда от зелеви листа, тънки кръгчета от краставица или картоф. Освен това намалява и сърбежът. При тежки увреждания лекарите могат да назначат хормонални мехлеми.

 

Вътрешното лечение на  слънчева алергия е чрез приемането на лекарства за нормализиране на чернодробната функция и за подобряване обмяната на веществата. Те помагат за възстановяване на кожата. По принцип това са антиоксидантите, витамините от групата В, витамините Е и С, никотиновата киселина. Възпалението добре се повлиява от нестероидните противовъзпалителни препарати, каквито са индометацинът и аспиринът. При силен сърбеж се назначават антихистаминни препарати, които не предизвикват алергична реакция на слънцето. Лечението обикновено продължава от няколко дни до няколко седмици.

 

При повторен фотодермит може да се развие екзема. Ако това ви се случи, избягвайте слънцето или сведете контакта с него до минимум. За вас тенът  е категорично противопоказен през този период. Но не се страхувайте не е за цял живот. След като овладеете екземата, може да си позволявате може да си позволявате да загаряте, но при условие че спазвате определена техника на безопасност.

АКО ИМАТЕ ЧЕСТО КОЖНИ ОБРИВИ:

1.      Сведете до минимум ползването на парфюмерия и козметика, когато излизате на слънце. Ако много държите все пак да ползвате слънцезащитни кремове, проучете състава им заедно с дерматолога.

2.      На плажа задължително си слагайте широкопола шапка и слънцезащитни очила. А също и слънцезащитен крем с висок защитен фактор. Най-подходящо време за слънчеви бани е от 6 до 10 сутринта и от 16 до19 часа вечерта. В най-горещите часове си стойте в стаята или на сянка, но с подходящо облекло – леки дрехи с дълги ръкави.

3.      Преди да тръгнете на море, не предприемайте никакви сериозни козметични процедури – пилинг например.

4.      Не приемайте лекарствени препарати, повишаващи чувствителността на кожата към ултравиолетовите лъчи.

Спазвайте тези правила и ще се предпазите от слънчеви изгаряния и слънчеви алергии. И нито за миг не забравяйте, че слънцето е най-върлият враг на кожата.

АЛЕРГИЯ ОТ СЛЪНЦЕТО