Скарлатина симптоми

Скарлатина симптоми

Скарлатината е инфекциозно заболяване, което протича с обриви наричано от обикновените хора шарка. Този вид шарка се причинява от бактерии наричани бета-хемолитичен стрептокок от група А. Семейството на този вид бактерии е много голяма има над 50 разновидности, но за човека и причинители на скарлатина са само 5 вида. След прекарване на шарка, човек изгражда собствен имунитет срещу това заболяване.

Въпреки, че след като прекарат този вид шарка се приема, че човек е застрахован от повторна поява на скарлатина. Това обаче не е съвсем така. При около 5-7% от хората, организма не успява да изгради качествен имунитет и в резултат на приемането на определени антибиотици е възможно организма да стани податлив на ново заразяване с бактериите на стрептококите.

Скарлатина заразяване

Обикновено лекарите отчитат завишен на заразно болните от скарлатина през есента и зимата. Предимно болните от скарлатина са деца на възраст от 1 до 10 години. По-рядко заразени с шарка са възрастните хора. Предаването на заразата е по въздушно-капков път. Т.е. със шарка може да се заразите посредством кихане, кашляне, използването на едни и същи прибори от болен към здрав човек.

Скарлатина симптоми

Продължителността на този тип шарка е около 10 дена средно клиничните прояви са между 5 и 7 дена. Първоначалните прояви на заболяването са висока температура и болки в гърлото. Едно денонощие след първите симптоми се появява обрив. Първите места на които се появява обрива на шарка е кожата зад ухото. Други характерни симптоми на скарлатина заедно с обрива зад ушите е бледост около устните и зачервяване по бузите. Обрива обхваща по-големи площи засяга гърди, гръб и най-вече свивките – лактите, мишниците, слабините и пр.

Симптомите на скарлатина са не само външни, по гърлото и сливиците също се виждат следи от обрив, обикновено се наблюдават белезникави налепи по лигавицата.

Описания дотук модел посочва типичните симптоми на нормално протичаща скарлатина, при някои хора обаче може този вид шарка да протече по различен начин.
1. Скарлатина без обрив
2. Екстабукална форба
3. Тежки форми на скарлатина

Това са изключения от типичния пример.

Скарлатина