Синузит същност, видове и причина за поява

Синузит същност, видове и причина за поява

Заболяването синузит представлява възпаление на лигавицата на синусите. Лекарите разпознават няколко основни вида синузит като ги класифицират в зависимост от продължителността им. Обикновено ги поделят на остър синузит , подостър и хроничен синузит.

Острия синузит преминава за по-малко един месец, подостър синузит обикновено се прекарва за повече от 30 дена, а хроничния синузит може да продължи повече от 90-100 дена.

Синузит симптоми

Обикновено симптомите на синузит са ясно отчетливи за пациентите. Основните оплаквания са главоболие, натиск на лицевите кости, обикновено оплакванията и болките се засилват при привеждането на тялото леко напред. Медицинското обяснение за този факт е запушването на каналчета между синусите, които отвеждат секрета. В резултат на запушването на синусите, секрета се натрупва в тях и това повишава натиска на стените им.

При синузит усещането за болка при всички пациенти не е еднакво. Болката и силата и зависи от това, кой синус е засегнат.

фронтален синузит – Ако имате болки над очите и челото е чувствително.
Максиларният синузит – При този вид синузит болката е в горната челюст и бузите. Често болните бъркат този тип синузит със зъбобол.
Етмоидният синузит – при този вид синузит болката се появява около очите и носът.

Към симптомите на синузит може да се включат още не специфични симптоми като обща отпадналост на организма. лош дъх от устната кухина, при остър бактериален синузит не е изключено и появата на висока температура.

Синузит причини за поява

За появата на синузит вина имат микроорганизмите като в това число се включват – бактерии, вируси и гъбички. Те инфектират лигавицата на синусите. Острият вирусен синузит най-често протича като настинка.

Често появата на синузит се причинява и от други фактори, един от най-често срещания фактор това е алергията. Различни видове алергении като полен, химикали в околната среда, дим и др. В много от случаите алергичния синузит има сезонен характер (примерно докато цъфти определено растение), но при други пациенти, които имат алергия към прах синузита може да е целогодишен.

Синузит