Симптоми на гастрит

Симптоми на гастрит

Гастритът е състояние, при което стомашната стена става възпалена. Това може да доведе до различни симптоми, които могат да варират в зависимост от интензивността и причините на възпалението. Разпознаването на симптомите на гастрит е важно за своевременна диагноза и начало на подходящо лечение. В тази статия ще разгледаме някои от най-честите симптоми на гастрит.

Болка в стомаха

Една от най-честите симптоми на гастрит е болката в стомаха. Тя може да се усеща като неприятно чувство на натоварване, изпълнение или горене в горната част на корема. Болката може да бъде на мястото на стомаха или да се разпространява в други области като гърба или гърдите.

Горчиво усещане в устата

Пациентите с гастрит често докладват за горчив вкус или киселинност в устата, дори след хранене. Това се дължи на повишеното количество киселини, което се изпуска от възпалената стомашна стена. Горчивото усещане може да бъде дразнещо и да влоши апетита.

Неудобство след хранене

Симптомите на гастрит обикновено се усилват след хранене. Пациентите могат да почувстват неудобство, пълнота или тежест в стомаха, което може да ги прави да се чувстват неспособни да консумират големи количества храна. Това може да доведе до загуба на апетит и намалена телесна маса.

Гадене и повръщане

Гастритът може да предизвика чувство на гадене и повръщане при засегнатите лица. Това може да бъде резултат от възпалението на стомашната стена и нестабилността на храносмилателния процес. Повръщането може да бъде единично или повтарящо се, в зависимост от тежестта на възпалението.

Умора и слабост

Гастритът може да доведе до чувство на умора и слабост при засегнатите лица. Възпалението в стомаха може да доведе до намалена абсорбция на хранителни вещества, което води до недостиг на енергия в организма. Това може да се прояви като обща слабост, ниското настроение и затруднения във ежедневни дейности.

Киселини и изпълнение

Пациентите с гастрит могат да изпитват изпълнение или киселини след хранене. Това може да се дължи на повишеното количество киселини, което се изпуска от възпалената стомашна стена. Киселините и изпълнението могат да бъдат неудобни и да доведат до отказ от храна или намален апетит.

Гастритът може да причини различни симптоми, които варират в зависимост от интензивността и причините на възпалението. Болка в стомаха, горчиво усещане в устата, неудобство след хранене, гадене и повръщане, необичайни столови движения, умора и слабост, както и киселини и изпълнение са някои от най-честите симптоми на гастрит. Ако изпитвате такива симптоми, е важно да се консултирате със своя лекар за правилна диагноза и лечение на гастрита.

Симптоми на гастрит