Шипове и болки в коленете - причина и лечение

Шипове и болки в коленете - причина и лечение

Така наречените шипове в коленете представляват заболяване на опорно двигателната система. Официалното наименование на това заболяване е Множествена екзостоза.  В основата си това заболяване представлява формирането на допълнителна костна тъкан върху вече съществуващото костно вещество.  Често повечето хора бъркат износените стави с шипове, но при износените стави се говори за намалено количество хрощял в костите и намаляване на ставна течност, а при шиповете основния проблем е допълнителната костна тъкан.

Шипове – причина за появата

Шиповете могат да се появят на различни места в тялото – врат, гръбначен стълб, колене. Причините, които водят до натрупване на допълнително костно вещество в определени места на тялото са много разнообразни. От една страна причините може да са вътрешни, като неправилно хранене, нарушена обмяна на веществата не на последно място и генетична предразположеност. От друга страна външни фактори също могат да доведат до поява на шипове. Такива фактори са  например простудни заболявания, които не са излекувани и част от вирусите са преминали в ставните тъкани, появата на шипове може да се дължи на професионален проблем. Пример са всички зъболекари, които имат леко преведена поза напред, която се повтаря ежедневно, това води до задебеляване на костната тъкан и поява на шипове в гръбначния стълб, които са също много болезнени.

Шипове – симптоми и същност

Както вече беше обяснено, шиповете представляват задебеляване на костната тъкан на определени места в тялото – шия, гръбначен стълб, колена, китки, пръсти, лакти и прочие. Самото удебеляване на костната тъкан води до притискане на нерви и кръвоносни съдове, което причинява болка на пациентите и води до намалена функционалност на ставите, където са се появили шиповете.

Първите симптоми за поява на шипове са често схващане на мястото на което костната тъкан е започнало да се удебелява. Друг симптом е сковаността и по етапна намалявано на движението на става.

Лечение на шипове

Голяма част от лекарите смятат, че шиповете на коляното не могат да се лекуват. Въпреки това в начален етап на заболяването, ако се улови на време е възможна хирургическа намеса, с която да се отстрани шипа и това да възпре бъдещото му израстване. При напреднал стадии вече формирани шипове в коляното, шията или гръбначния стълб могат да се използват различни мазила и мехлеми, които да облекчат болките и да повишат подвижността на ставите.

Лекарите специалисти препоръчват да се работи предимно към отстраняване към причинителите, които могат да доведат до поява на шипове, а именно неправилно храна, причина за неправилната обмяна на веществата.

Също така намаляването на теглото води до облекчаване на болките при шиповете, също така намалява напрежението, което се получава в колянната става. Не на последно място, симптомите могат да се повлияят добре от нагревки, физически упражнения и физиотерапия.

Шипове и болки в коленете – причина и лечение