Сенна хрема - сезонен алергичен ринит

Сенна хрема - сезонен алергичен ринит

“Сенна хрема” (на английски “hay fever”) е обикновено използван термин за сезонен алергичен ринит (САР), която е алергична реакция на прах, плесен или други аероалергени. Симптомите включват сълзене, кихане, свръхчувствителност на очите и гърлото, затруднено дишане и умора. Тези симптоми се появяват обикновено през пролетта и лятото, когато нивата на аероалергените са най-високи.

Сенна хрема е най-често причинена от алергия към цветен прах от дървета, треви и други растения. Лечението включва избягване на алергените, прием на антихистаминни лекарства и/или инхалатори за облекчаване на симптомите. В някои случаи, когато симптомите са тежки или не реагират на лечение, може да се препоръча имунотерапия с алергени (хипосенсибилизация), която се извършва под медицински контрол и може да помогне на тялото да постепенно понася по-добре алергените, предизвикващи реакцията.

Кой страда от сенна хрема ?

Сенна хрем (сезонен алергичен ринит) може да засегне хора от всяка възрастова група, но е по-честа сред децата и младите възрасти. Хората, които имат близки роднини с алергии, имат по-голям риск да страдат от сенна хрема. Освен това, хората, които вече имат други алергични реакции, като астма или атопичен дерматит, също имат по-голям риск да развият сенна хрема.

Сенна хрема е по-честа в градски райони, където нивата на замърсяване на въздуха са по-високи. Хората, които често са изложени на въздушни замърсители или битов прах, имат повишен риск за сенна хрема.

Как се облекчават симптомите на сезонния ринит ?

Симптомите на сезонния ринит могат да бъдат облекчени с помощта на няколко метода. Ето някои от тях:

  1. Избягване на алергените – Ако знаете какви алергени причиняват вашата реакция, можете да се опитате да ги избегнете. Например, ако цветен прах въздейства на вас, може да ограничите времето си навън, особено в периода, когато нивата на алергените са най-високи. Може да следите нивата на алергените във въздуха с помощта на всяко едно мобилно приложение за времето.
  2. Лекарства – Антихистаминните лекарства, като левоцетирозин, диметинден и фексофенадин, могат да помогнат да се намали насморка и кихане. Кортикостероидните назални спрейове и инхалатори могат също да бъдат ефективни за намаляване на възпалението в носната кухина. Преди да вземете каквото и да е лекарство е нужно да се консултирате с лекар!
  3. Инхалатори за бронхи – Ако страдате от сезонен ринит и астма, лекарят може да ви предпише инхалатор, който да помогне за управлението на астматичните симптоми.
  4. Домашни средства – Някои хора могат да намерят облекчение от симптомите си на сезонния ринит, използвайки домашни средства като дишане на солни пари или прилагане на топли кърпи (компреси) върху очите и носа.
  5. Имунотерапия с алергени – В някои случаи, когато симптомите на сезонния ринит не могат да бъдат контролирани с други методи, лекарят може да предложи имунотерапия с алергени. Това е процес, при който малки дози от алергена се инжектират в организма ви, за да се помогне на тялото да се приспособи към алергена и да намали реакцията му.
    прочетете още: ИМУНОТЕРАПИЯ – ЛЕЧЕНИЕ НА АЛЕРГИЯ

Сенна хрема – сезонен алергичен ринит