Сенна хрема причини за поява и лечение

Сенна хрема причини за поява и лечение

Малко от хората знаят, но сенната хрема се проявява в резултат на алергична реакция на организма. Ако трябва дори да сме по конкретни сенната хрема е една от най-широко разпространените алергии засягаща както жени така и мъже. Причината за поява на сенна хрема е известна от дълги години, причинителя е полена от растенията.

Полена, който причинява сенна хрема представлява мъжки гаметофити (мъжки полови клетки на растенията). Повечето хора смятат, че полена се разнася чрез въздуха, но това далеч не е така. Самия полен се поделя на две груп според начина им на разпространение – анемофили и ентомофил. Първите наистина се разпространяват от въздуха и посредством дихателната система лесно навлизат в организма и причиняват сенна хрема – алергия. Втората група полен се разпространява от насекомите, предимно от пчели и други опрашващи животни, в по редки случай има птици, който също могат да разпространят полена.

Сенна хрема пик на проява

Както може би се сещате щом причинителя за този вид алергия е прашеца пика на проява на сенна хрема е през пролетно – летния сезон. По рядко има есенни растения, които също могат да причинят проявата на алергия. Сенна хрема се причинява не само от диви растения, но може и да е от домашни поради това, трябва внимателно да наблюдавате своето състояние и кога се проявява.

Проява на сенна хрема

През пролетта се засилва проявата на различните алергии, сенната хрема може да се прояви в няколко различни аспекта при различните групи хора:

– алергичен ринит – Този вид алергия се проявява в дразнене на лигавицата на носа, съпроводена с кихане, сърбеж и отделяне на секрет. Възможно е да има слабо сълзене на очите и сърбене.

– Алергичен конюнктивит – Когато полена от растенията попаднат върху очната повърхност, сената хрема може да се прояви в алергичен конюнктивит той може се проявява като сърбеж, зачервяване на очите, главоболие, проблем в съня.

– Бронхиална асма – Това е една от най-тежките форми на алергия, при нея се засягат долните дихателни пътища, свиване на бронхите, може да се чуе свирене на гърдите и много характерно кашляне. Симптомите се засилват във вечерните часове.

Лечение на сенна хрема

Справянето с различните видове алергии в това число и сенната хрема не е лесно. В борбата задължително се използват лекарства, като най-често се използват т.нар. антихистамини. Сред често използваните продукти това са таблетки – Ксизал, Кларитин и Алергозан.

Обикновено лечението продължава минимум 10 дена, но при тежки случай може да продължи и над 20 дена. При бронхиална астма се назначава и допълнително лечение за справяне със симптомите. Често използван от лекарите медикамент е Алвеско, който се купува само срещи рецепта и е безплатен за здравно осигурените пациенти!

Сенна хрема