Салмонела видове лечение

Салмонела видове лечение

Салмонелата е заболяване, което засяга храносмилателната система и ако трябва да сме още по точни, тя засяга чревния тракт на човека. Инфекцията се причинява от бактерии, които спадат към род Салмонела, който от своя страна спада към семейството на енеробактериите. Пренасянето и попадането на тези бактерии в човешкия организъм става най-често с храната. Честотата на срещане на заболяването не е еднаква през цялата година, значително по високи нива на болни от салмонела се срещат през лятото. Критична група хора за заболяване и усложнения при салмонела са малките деца и възрастни хора с отслабен имунитет.

Салмонела и заразяване

Както беше споменато причина за развитието със салмонела са бактерии. Тези бактерии живеят, развиват се и се размножават върху хранителни продукти. Най-често бактериите от род Салмонела се срещат в храните от животински произход – месо, мляко, яйца.

Със салмонела могат да бъдат заразени зеленчуци и плодове. При тях най-често става въпрос за повърхностно замърсяване със салмонела в резултат на използването на естествена тор, контакт с инфектирано животно носител на салмонела.

Много често заразяване със салмонела особено на малки деца може да настъпи от замърсени предмети по-които има бактерии от род салмонела. Също така ръцете са ключов  фактор и източник на различни видове енеробактерии.

Масово разпространение на салмонела се наблюдава през летните месеци на малките населени места, които нямат изградена канализационна система и битово фекалните води без пречистване попадат в близката река, язовир или езеро. При прекомерно натоварване на водите се затруднява тяхното пречистване, ако тези води се използват за къпане на открито, поливане и други дейности могат да доведат до заразяване със салмонелоза.

Салмонела симптоми

При консумация или контакт с предмети замърсени с бактерии от род Салмонела, бактериите навлизат в човешкия организъм и се насочват директно към чревния тракт. Първите симптоми на салмонела се появяват на около 3 ден след заразяването. Първите симптоми са остри болки в стомаха, през следващия един-два часа се появява остра диария, която има типични показатели – появява се често над 3 пъти за един час, течна консистенция, променен цвят и остър мирис на фекалите. Тези симптоми са почти сигурен показател за наличието на салмонела. Не е изключено и появата на други симптоми на салмонела като повръщане.

Салмонела лечение

Лечението на салмонела до голяма степен зависи от рисковата група към която попада пациента. При малки деца и възрастни хора с нарушена имунна защита лекарите предпочитат да назначат лечение на салмонела с антибиотици.

При хора, които не попадат в рисковата група лекарите обикновено избягват лечение на салмонела с антибиотици, а изписват лекарства, които да облекчат симптомите. Възрастните хора притежават сравнително добра защита от салмонела и симптомите отшумяват след няколко часа.

При лечение на салмонела задължително се спазва определена диета. В хранителния режим на болния се изключват всякакви храни, които затормозяват храносмилтелната система – месо, мляко, сирене и др. Препоръчително е консумацията на лесни за усвояване храни като картофи и ориз.

Ако сте болни от салмонела е задължително приемането на големи, количества течности, защото организма от диарията и повръщанията се обезводнява.

При много тежки форми на инфектиране с бактерии от род Салмонела може да бъдете настанени в инфекциозното отделение на болница. Това се налага сравнително рядко и най-предпочитано е домашното лечение на това заболяване

Салмонела