РАЗШИРЕНИ ВЕНИ ПРОФИЛАКТИКА

РАЗШИРЕНИ ВЕНИ ПРОФИЛАКТИКА

Всяка втора жена и все повече мъже имат проблеми с вените.

Неправилното кръвообръщение води до подуване на краката, чувство за тежест и видими външни разширени вени.

Рискови за получаване на разширени вени се считат горещите бани като сауна, слънчево облъчване, вани с вряла вода, кални бани, силно прегряване.

Продължителното обездвижване и седене води до венозни заболявания, защото голямо количество кръв се стича надолу и претоварва вените и клапите.

Други отрицателни фактори са алкохолът и цигарите.

Не е доказано, че вземането на противозачатъчни хапчета води до разширяване на вените. Сигурно е само, че хормоните влияят върху обмяната на веществата и на кръвоносните съдове. Предполага се, че ако контрацептивите се вземат през менопауза, като заместител на хормоналната обмяна, се предизвиква задържане на вода в краката и разширяване на вените.

В повечето случаи заболяването е хронично, с времето болките се увеличават, ето защо още с появата на първите оплаквания трябва да се предприемат мерки.

Разширените вени могат да се оперират, но в повечето случаи те се появяват отново, ако не се занимавате постояно с гимнастика и не използвате други укрепващи средства.

Вие сами трябва да се грижите за здравето на краката.

Профилактиката е задължителна, когато има наследствено предразположение към разширените вени.

ПРИ РАЗШИРЕНИ ВЕНИ – ВОДНИ БАНИ

Обливането на краката със студена и с топла вода над 38 градуса се отразява добре и заздравява вените. Накиснете ги в топла вода, а после ги облейте със студена. Газенето във вода също има лечебен ефект. Напълнете ваната с вода около 15 градуса, влезте в нея и марширувайте 10 минути. След това изсушете добре краката.

ГИМНАСТИКА ЗА РАЗШИРЕНИ ВЕНИ

За да се предпазите от разширени вени, трябва да правите редовна гимнастика. Достатъчно е по 10 минути на ден, за да се укрепи мускулатурата и да се намали опасността. Ето няколко подходящи упражнения:

  1.         седнете с разтворени крака на пода. Изпъвайте и повдигайте последователно всеки крак.
  2.         В седнало положение сгънете краката и ги повдигнете. Последователно изпъвайте и свивайте всеки крак.
  3.         Легнете по корем. Повдигайте краката на 10 см. височина с изпънати пръсти.
  4.         Застанете прави в изходно положение. Вдигайте и сгъвайте последователно всеки крак.

КРАКАТА ЩЕ СА ЗДРАВИ АКО:

  1.         ходете по-често пеша, карайте велосипед винаги когато можете. Използвайте редовно гимнастическите уреди у дома.
  2.         Плувайте или тичайте
  3.         Използвайте всяка удобна възможност и поставяйте краката си нависоко. Това улеснява обратната циркулация на кръвта от сърцето към крайниците.
  4.         На работното място поставяйте краката върху сандъче или  някаква поставка под бюрото. Това разтоварва краката.
  5.         От време на време ставайте и сядайте, изпъвайте пръстите на краката.

 Разширени вени