РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ ИЗИСКВАТ КОМПЛЕКСНО ЛЕЧЕНИЕ

 

veniРазширените вени, които са форма на проява на венозна недостатъчност, засягат всички възрасти. Има хора, които се раждат с разширени вени. Има и такива, чиито проблеми с вените се появяват в пуберитета. При някои млади момичета разширените вени се получават след първото раждане.

 

 

За съжаление това заболяване се среща много често и именно това го прави едно от социалнозначимите заболявания на нашето време. Според статистиката 30% от населението на европейските държави, включително и България, страда от венозни заболявания, които при хората над 50 години болести на вените са установени в над 60% от случаите.

 

Във всеки вид работа, който е свързан с продължително стоене прав, както е при продавачи, сервитьори, фризьори, медицински сестри… и др., натоварва изключително много венозната система. Вреда нанася и целодневната работа в седнало положение пред компютъра.

 

На всеки 3-4 часа краката трябва да се повдигат над нивото на седалището в седнало положение или да се прави някакво активно движение, например изкачване на стълби за около 10-20 минути. Така се възстановява венозният отток и микроциркулацията в подбедрицата на болния крайник. Редовното практикуване на умерени спортове като плуване и туризъм също е препоръчително. Важно е и да се носят еластични чорапи, които обаче трябва да бъдат изписани само от специалисти съдови хирурзи, защото трябва трябва да отговарят на определени изисквания и да бъдат съобразени с точните размери на пациента. Еластичните чорапи които се продават в аптеките, много често са неудобни и пациентите са принудени да ги изхвърлят. При бременните жени носенето на еластичен чорапогащник е абсолютно задължително, иначе разширените вени се появяват веднага след раждане.

 

Тъй като това е едно хронично заболяване, което непрекъснато прогресира, най-доброто лечение за него винаги е комплексно. То трябва да включва приема на венотонизиращи лекарства, спазването на определен режим, подходяща еластокомпресия, както и локално третиране с различни мазила. При наличието на големи разширени вени, които явно са причина за редица оплаквания от страна на пациента, като силна болка и изтръпвания, те могат да бъдат премахвани. Повърхностните разширени вени се премахват без затруднения и тази процедура, стига до направена от опитен съдов хирург, не води до усложнения за пациента. Не е правилно обаче да се говори, че само с инжекции могат да се излекуват разширени вени. След инжекциите разширените вени просто се скриват и след една година пак се появяват.

Разширени вени лечение