Разширени вени - Лечение

veniРазширени вени – Лечение

За разширените вени има няколко начина на тяхното лечение. Кой от начините за лечение на разширени вени ще изберете зависи от степента на заболяването. Съществуват три типа лечение на разширените вени – Без оперативно, Оперативно и Лазерно лечение.

 

Без оперативното лачение на разширени вени се състой в промяна на начина на живот. Препоръчителни са повече движение и натоварване на крайниците. Подходящи спортове са колоезденето, плуване, джогинг. Други мерки които може да вземете за лечение на разширени вени в ранен стадии това е използването препарати за тонизиране на венозните стени или носенето на еластични чорапи. Специалистите в областта на проблема с разширени вени препоръчват, когато пациентите лягат, под краката им да се сложи възглавница, одеало или друго средство така, че краката да са повдигнати поне на 10 – 15см. в сравнение с трупната част на тялото. Като лечебен метод за разширени вени лекарите препоръчват склеротерапия. Склеротерапията е техника, чрез която се вкарва специален разтвор в тези съдове (малки капиляри или по-големи варикозни вени) с помощта на малка игла. Разтворът дразни и разрушава вътрешното покритие на кръвоносния съд и през него престава да тече кръв. Тялото замества този разрушен съд с незабележим белег. Това не уврежда циркулацията, а я подобрява чрез елимини – ране на изменен и ненужен кръвоносен съд. За определен участък с телеангиектазия може да са необходими няколко инжекции. Процедурата е безболезнена. Процесът на избледняване на кръвоносните съдове е бавен и отнема от 1 до 6 месеца.

 

Оперативно лечение на разширени вени се случва само в краен стадий и то на пациенти при които не е проведеноа подходяща профилактика. При хирургичната операция просто се отстранява поразения съд.

До операция може и да не се стиг­не, ако се полагат системни грижи за краката и се избягва продължителното седене, стоене и обездвижването. Трябва да се знае, че след операцията има възможност проблема да се появи отново особено в случаите в които пациента е предразположен към появата на разширени вени.

 

Лазерно лечение на разширени вени то се прави само за леките форми на това заболяване като разширени капиляри. Причините за появата на капилярните разширения са различна, но основните това са: наследствена предразположеност, рязка промяна на теглото (рязко напълняване)или заболявания на свързани със сърдечно-съдовата система. Разширените капиляри са естетичен проблем за много хора.

Съвременните лазерни техно­логии предлагат принципно нов подход на базата на селективната фототермолиза – светлината се поглъща избирателно от кръвта на обработвания кръвоносен съд, като локално се повишава тем­пературата му над точката на коагулация.