Разширени вени

Разширени вени

Вените са кръвоносни съдове, пренасящи кръвта обикновено от тъканите към сърцето. Тази кръв се нарича венозна, тя е бедна на кислород и хранителни вещества. Във вените кръвта се движи в посока обратна на посоката на движение на кръвта в артериите. Броя на вени е по-голям от този на артериите. Движението на кръвта е пасивно т.е вените нямат своя собствен мускулатура, която да избутва кръвта. Движението на кръвта във вените се осъществява по няколко механизма. Мускулни съкращения на крайниците, джобовидни клапи не позволяващи връщането на кръвта на зад и  от части покаченото налягане от непрекъснато прииждащата нова кръв.

Когато се наруши процеса на тласкане на кръвта от вените към сърцето се говори за т.нар венозна недостатъчност или известна сред обществото като разширени вени.

Разширените вени се приема като заболяване на съвременния човек. Изяснен е с ясност точния причинител на това заболяване а той е заседналия начин на живот. Разширените вени засягат най-вече крайниците, правото черво, а доста по редки случаи са в други части на човешкото тяло. Основно разширените вени са в резултат на отслабването на клапите във вътрешните венозни стени, което указва сериозно влияние на движението на кръвта.

Разширените вени засягат главно женската част от човечеството. Високо рискува група са хората застояващи се дълго време седнали с отпуснати долни крайници, венозна недостатъчност ( разширени вени ) се среща често и сред спортистите след приключване на състезателната им дейност. Висока рискува група сред дамите това са бременните жени. По време на бременността женски организма образува по голямо количество естроген, това е хормон, които размеква съединителните тъкани на вените и благоприятства за образуването на разширени вени.

Обикновено първите симптоми за заболяването разширени вени се появяват в областта на глезените. Симптома се проявява в нарастване на обиколката на глезена, след притискането и тя остава вдлъбната за по продължително време. През следващи стадии се забелязват сини съдове на повърхността на кожата отново в областта на глезена, но може и по бедрата това са разширени вендузи. В третия стадий на заболяването разширени вени, тези вендузи са вече ясно очертани вени. Появява се болка, парене, възпаление на кожата и схващания на краката. Последната фаза е най – тежка. През нея може да се появят кръвотоци.

Рисковите групи: Най – често разширените вени засягат жените. Възрастовата граница започва обикновено от 29-35 години, но разширени вени може да се срещнат и по-рано при хора с наднормено тегло или слабо подвижни. Рискува е групата на хората, които се трудят постоянно на крак или постоянно седнали. Ефективна предпазна мярка срещи разширените вени това е спортуването.