ОЩЕ ЗА ОНКОЛОГИЧНИТЕ БОЛЕСТИ

rakВ кафето се съдържа кофеин, които действа възбуждащо. Съдържащите се в него горчиви вещества могат да предизвикат излишно отделяне на стомашен сок, които води до киселини. Най-добре използвайте такъв сорт кафе, което да не оказва дразнещо действие на стомаха. Истината е, че растежът на злокачествените тумори не зависи от кафето, но все пак с него не трябва да се злоупотребява.

 

Има предположение, че злокачествения тумор се храни със захар. И наистина в процес на обмяната на веществата раковите клетки употребяват много захар. Но това е свойствено и за мозъчните клетки. Не съществуват научни доказателства за това, че е възможно ускорен растеж на тумора, ако човек обича да похапва сладко. Затова пълният отказ от сладко няма да забави развитието на рака. Раковите клетки няма да останат гладни. Те ще изтеглят, ще изсмучат тази захар от мускулите. Туморните клетки утоляват своя енергиен глад, а мускулната система отслабва. Затова захарта не трябва да се изключва изцяло от менюто, но е желателно да се употребява с мярка.

 

Може да се пие вино. Това няма да повлияе на растежа на тумора, нито на защитните сили на организма. Алкохолни напитки не трябва да се пият в деня на сеанс по химеотерапия, както и на следващия ден. Защото засегнатите от тази процедура органи още не са се възстановили.

 

Сауната е полезна за здравето на  всеки човек, които не страда от тежки хронични заболявания. Но най-добре е първо да се консултирате с лекар.

 

Няма научни доказателства, че може да се получи заразяване с рак в семейството или сред околните. Съвсем друго нещо е наследствения фактор.

 

Ако се храните правилно, няма нужда да приемате витамини, минерали и микроелементи. Те едва ли ще понижат риска от възникване на онкологични заболявания. Напротив в редица случаи могат да се окажат с точно обратния ефект – да нанесат вреда на здравето.

 

Лекарите наричат злокачествените образования в дебелото черво втория по честота тумор-убиец. Какво предизвиква този вид рак. Провокира се от заседнал начин на живот, недостиг на зеленчуци, плодове и зърнени продукти. Или прекалена употреба на червено месо, консерванти и химични добавки, плюс злоупотреба с алкохол. Лекарите смятат колонскопията за най-добрия профилактичен метод. Това е специфичен преглед на дебелото черво. След 40-годишната възраст се подлагайте на тази процедура на седем години, а след 50 години – на всеки пет години. Тази процедура позволява навреме да открият пред раковите ново образования, тъй като в началния етап тази коварна болест може да не се прояви по никакъв начин, освен неравномерно изхождане и тежест в правото черво.

 

В днешно време 80 на сто от болните от рак оцеляват и оздравяват. Затова не трябва да се отчайвате и да отпускате ръце. Вярно, че е по-добре да се предотврати болестта, отколкото след това да се лекува. Когато в хода на колоноскопията в дебелото черво се открият полипи, достатъчно е просто тези новообразувания да се отстранят и така ще се предотврати страшната болест. Това се прави по ендоскопски метод под пълна упойка.  В началния етап когато туморът не е излязъл от пределите на лигавицата, може да се отстрани ендоскопски, да се изреже част от лигавицата или част от стените на червата с прилежащите тъкани. Резултатът от такава операция е 100 процента оздравяване.