РАК НА МАТОЧНАТА ШИЙКА

шийка на маткатаПотенциално застрашени от рак на маточната шийка са всички, които водят полов живот. Всеки ден умира една млада жена.

 

Ракът на маточната шийка не е наследствен.

 

Рака на маточната шийка е второто по честота раково заболяване. Обхваща жените между 20-45 години. Болестта се открива твърде късно, поради ниската здравна култура на жените .Други мислят, че когато партньорът е един ‘’няма проблем’’, или липсват полови контакти  също ‘’няма проблем’’  т.е няма

нужда според тях посещението при гинеколог. А  на акушер-гинеколог се ходи не само когато има проблем, а и редовно за да няма проблем

 

Причинител на  рака на маточната шийка е човешкия папилома вирус. Известни са  100 разновидности на човешкия папилома вирус, повечето от които са безобидни. Две разновидности са отговорни за появата на островърхите брадавици по вътрешните полови органи и са рискови. Други 15 разновидности на човешкия папилома вирус са високо рискови, те водят до промени в лигавицата и развитие на неопластични заболявания в областта на маточната шийка.

 

Всяка жена, която води полов живот е потенциално застрашена от рак на маточната шийка. Употребата на презерватив не е гаранция, защото някои от вирусите минават през порите на латекса.

 

Не всеки заразен с човешкия папилома вирус се разболява. Всичко зависи от имунната система. Ако тя е достатъчно силна  се справя с причинителя на рака на маточната шийка.

 

Желателно е жените между 26-45 години да ходят на гинеколог на  всеки 6 месеца. Целта е да се направят  цитологични изследвания вследствие на които да се получи информация , че са настъпили някакви начални промени в делението на клетките.

 

В по напреднала възраст това изследване може да се проведе веднъж годишно.

 

В момента има създадени два вида ваксини.

Добре е да се имунизират срещу рак на маточната шийка момичетата от 9 до 15 годишна възраст с вече редовен менструален цикъл, преди да са започнали полов живот.

 

Да се имунизират могат също и всички други жени, вече започнали полови контакти, но след направен тест за носителство на високорискови щамове на човешкия папилома вирус.

 

Ваксината няма противопоказания. Жената трябва да е здрава, когато реши да се имунизира. При бременност ваксинирането трябва да се отложи с една година.

 

За ваксините е добре да се знае, че са изградени от протеинови вирусоподобни частици и не съдържат генетичен материал на истинския вирус поради  което не могат да изложат жените на риск от заразяване.

СИГУРНОТО ЛЕЧЕНИЕ НА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА Е РЕДОВНАТА ПРОФИЛАКТИКА!