Рак на кожата при хората

Рак на кожата при хората

През последните 20 години процента на хората страдащи от рак на кожата значително се е увеличил. Причината според световната здравна организация е увеличеното слънце греене и изтъняването на озоновия слой, който предпазва земята от вредните слънчеви лъчи.

Рак на кожата същност

Както всички ракови заболявания и рак на кожата може да се получи в резултат на химично или физично въздействие, което засяга клетките на кожата. В резултат на химичното или физичното въздействие настъпват мутагени изменения на структурата на ДНК, ако клетката запази способността си да се размножава тя се обозначава като ракова клетка, а бързото делене и натрупване на тези клетки в дадена тъкан или орган се обозначава като тумор. При рак на кожата се засягат клетките на кожата без значение в кой неин слой се намират.

Рак на кожата видове

Наименоването на видовете рак най-често става в зависимост от името на клетките, които засяга. Много от хората, когато чуят думата рак или диагноза рак веднага приемат, че заболяването ще доведе до фатален край. В над 80% от случаите на рак на кожата се говори за т.нар. немеланомен рак на кожата. Този вид рак се притежава от почти всеки един човек, това са доброкачествени ракови образования.

Значително по-опасен и агресивен е меланома. Това е рак на кожата, който се развива и разпространява бързо в тялото. Той се среща при около 10% от населението на земята.

Рак на кожата причини за появата му

Основната причина за поява на рак на кожата са ултравиолетовите лъчи на слънцето. Те преминават през повърхностният кожен слой и навлизат в дълбочина, водят до промяна в структурата на ДНК и причиняват образуването на ракови клетки. UV –лъчите са в естествения слънчев спектър, голяма част от тези лъчи се отразяват в озоновия слой, при изтъняването на озоновия слой все по-голямо количество УВ лъчи проникват през атмосферата и достигат до повърхността на земята.

Причина за поява на рак могат да бъдат също и солариумите. Технологията на изкуствения тен се базира на УВ-лъчи и злоупотребата с посещенията на солариум може да са повод за поява на рак на кожата.

Друга причина за възникване на рак на кожата това са радиационните лъчи. Има естествени и изкуствени източници на радиационно лъчение. Обикновените хора най-често се излагат на подобни лъчи при нуждата да им бъде направен рентген на част или цялото тяло.

Рак на кожата и тип кожа

Типът на кожата играе съществен фактор при определянето на риска от развитие на рак на кожата. За рискова група се приемат хората с бяла и светла кожа. Също така се предполага, че хората с руси коси и светли очи са по-предразположени към развитие на рак засягащ кожата от хората с тъмни коси и очи. На кратко обобщено хората с типично северняшко излъчване имат по-висок риск от развитие на рак отколкото, по-мургавия тип хората като монголци, афроамериканци и пр.

Защита от рак на кожата

–    Избягвайте да се показвате на слънце в часовия диапазон от 14 до 16ч., тогава слънцето е най-силно и опасно за кожата
–    Винаги, когато се печете на слънце използвайте слънцезащитен крем с висок фактор, особено валидно е това за малките деца. Най-добре е да ползвате кремове с фактор над 30.
–    Избягвайте да изгаряте кожата до зачервявания. Прието е че тежките изгаряния на кожата придружени с болки, предразполагат кожата да бъде по-уязвима към слънчевите лъчи и да е предразположена за развитие на рак.

Имайте в предвид, че при най-малки съмнения за ракови образования по кожата е добре да се консултирате с вашия лекар.

Рак на кожата