Рак на маточната шийка – Причинител

Рак на маточната шийка – Причинител

Честотата на това заболяване е много висока, по статистически данни в света на всеки 2 мин. умира по една жена от това заболяване. Причинителя на това заболяване е издирван повече от 30г. учените днес със смелост твърдят че 99,7% от случаите причинителя на рака на маточната шийка е вируса HPV наречен човешки папиломен вирус, който причинява инфекцията.

  Съществуват около 100 щама на този вирус. По-голяма част от тези щамове се причисляват към т.нар. ниско рискови и възможността за поява рак на маточната шийка е малка. Съществуват и

“високо рискови” – онкогенни (причиняващи рак) типове. До 80% от всички инфекции са с онкогенни типове на вируса.Те могат да доведат до растеж на увредени клетки в шийката на матката и ако се не се приложи адекватно лечение, може да се развие рак на маточната шийка.

Основните причинители това са щамовете HPV16 и HPV18.

Основния установен начин за предаване на вируса причинител на рак на матозната шийка е чрез полов контакт, поради което основен риск за появата на това заболяване е при жените водещ активен полов живот.