ВИТАМИНИ А И Е ПРЕДПАЗВАТ ОТ РАК НА ГЪРДАТА

ВИТАМИНИ А И Е ПРЕДПАЗВАТ ОТ РАК НА ГЪРДАТА

Установена е зависимост между липсата на витамини в организма и многото форми на рака, включително и този на млечната жлеза. Развитието на рака на млечната жлеза донякъде се дължи и на липсата на витамините А и Е или по-точно на бета-каротин. Тези витамини играят важна роля в метаболитните процеси на организма и в същото време притежават силен противотуморен ефект. Витамините, за които говорим, са известни още като антиканцерогенни съединения – тоест съединения, които  спират развитието на рака. Известно е, че при недостиг на тези витамини в организма, в съчетание с други канцерогенни фактори, вероятността от образуването на тумори нараства два и повече пъти. Повече от водещите онколози в Световната здравна организация са убедени, че консумирането на по-големи количества плодове и зеленчуци може значително да намали риска от развитието на рак на млечната жлеза.

Проблемът с рака на млечната жлеза не е толкова медицински колкото социален. Жените се страхуват от това заболяване и не отиват при лекар, преди да си открият бучка в гърдата. По този начин те губят време и това е най-страшното. Основното е дамите да не се страхуват от болестта и да знаят, че тя се лекува, ако лечението се започне в началото на заболяването, казват специалистите. Ракът на млечната жлеза, както и повечето от сериозните заболявания, имат едно-единствено и много страшно последствие – ако не се лекува в началния стадий, пациентът се причислява към раздела ”обречени”. А днес всеки знае, че ракът на млечната жлеза – едно от многото видове онкологични заболявания, може да се излекува, стига да се открие навреме.

Ракът на млечната жлеза е болест на жените, които са навършили 40 години, и този праг е един и същ през годините и едва ли ще се промени скоро. Нека сега да видим кои са рисковите фактори за възникване на заболяването:

1. Наличието на йонизиращо излъчване и на външни канцерогени/лоша екология/.

2. Чести нервни напрежения.

3. Раната поява на менструацията.

4. Късното настъпване на менопаузата.

5. Безплодие.

6. Честото прекъсване на бременността /аборти/.

7. Отказване от естественото кърмене на детето.

8. Хронични гинекологични заболявания.

9. Заболяване на ендокринната жлеза.

10. Наследственост.

КАК МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ТОВА ЗАБОЛЯВАНЕ?
Най-напред  всеки човек е длъжен да познава добре себе си и тялото си и при появата на каквито и да било  симптоми /кашлица, болки в корема или световъртеж/ да потърси консултацията на лекар. Най-добре е да се обърнете към лекар, който може да ви направи необходимите изследвания. Раковото заболяване може да се диагностицира не само от онколог, това може да го направи и общо практикуващия лекар.

Всяка жена е длъжна поне веднъж в годината да си прави профилактичен преглед на мамограф и това ще бъде напълно достатъчно да открие заболяването си /ако го има/ навреме. Ракът е хронично заболяване, което може да се развива от пет до осем години в организма и болният дори няма да разбере, че развива болестта. Симптомите могат да са най-различни – дори и една най-банална умора, която преди това не е била присъща на организма, може да е признак на раково заболяване.

Фиброаденомът не е опасен за живота. Става въпрос за доброкачествено образувание на млечната жлеза, което съвсем спокойно може да се отстрани от всеки хирург. Но е задължително да си направите ултразвукова томография на млечната жлеза веднага, а после след 6 месеца. Само това е начинът мамологът да види имат ли уплътненията възпалителен или някакъв друг характер и на основание на това изследване ще ви бъде преписано лечение.

МАСТОПАТИЯТА НЕ Е РАК – Тя е първият ”звънец” за възникващи проблеми в организма на жената. Дифузната мастопатия е нормално, физиологично, ”обратно” развитие на жлезистата тъкан. Рискът от възникване на рак на млечната жлеза се повишава при жените над 40-45 години и затова след тази възраст всяка жена трябва да се преглежда на мамограф поне веднъж годишно.

ВИТАМИНИ А И Е ПРЕДПАЗВАТ ОТ РАК НА ГЪРДАТА