Открийте сами рак на гърдата

Открийте сами рак на гърдата

Открийте сами рак на гърдата

Един милион жени по света всяка година заболяват от рак на гърдата и 200 хиляди умират, у нас се регистрират 3 хиляди нови случая. Около 31 хиляди българки страдат от карцером на млечната жлеза.  Това е най-честата форма на злокачественото заболяване у нежния пол – 25 на сто от всички случаи на рак. Лекарите отдавна апелират, че открит навреме, карциномът е напълно лечим. В колкото по-ранен стадий се хване, толкова по-малка е хирургическата намеса и по-лесно се преодоляват последиците.

За да сте спокойни, че ще хванете навреме и най-малката промяна на гърдите си, правете си сами преглед всеки месец след приключване на менструацията. Към това трябва да привикват всички жени след 20-годишната възраст, а след 40 към само изследването трябва да се добави и профилактичен преглед на мамограф поне веднъж на 2-3 години. Когато се проверявате сами, следете за три основни неща:

1. Промяна във формата и големината на гърдата – отпускане, изпъкнали вени, бръчки или неравности по повърхността. Не се притеснявайте, ако едната е по-голяма от другата – това е нормално.

2. Вид и разположение на зърната – обрив или набръчкване на кожата около тях, вдлъбване или изместване встрани, кръв или секреция от тях. За някои жени е нормално да отделят малко бял или безцветен секрет.

3. Начин по който чувствате гърдите си – поява на бучки, удебеляване или болка /особено едностранна/.

КАК ДА СТАВА ПРЕГЛЕДА?

ПЪРВО ПРЕД ОГЛЕДАЛОТО – застанете пред огледалото с ръце, прибрани до тялото, и огледайте гърдите си. След това вдигнете ръце над главата и огледайте отново. Поставете ръце на ханша и стегнете мускулите на гръдния кош. Следете за всяка необичайна промяна във формата и външния вид на гърдите.

ВТОРО ПОД ДУША – насапунисайте ръцете си. Повдигнете лявата и я поставете на тила. Приберете пръстите на дясната един до друг и започнете да ги движите с леко притискане по лявата гърда чак до подмишницата. Повторете същото и за дясната. След това притиснете зърното на всяка гърда между палеца и показалеца, за да проверите за секрет.

ТРЕТО – В ЛЕГЛОТО – легнете по гръб и поставете възглавничка под рамото на гърдата, която ще изследвате първо. Поставете съответната ръка под главата, а с пръстите на другата започнете кръгови движения по посока на часовниковата стрелка. Започнете от най-външната част на гърдата, като след всеки кръг премествате пръстите 2-3 см. по навътре към зърното. Продължете движението до подмишницата. Следете за удебелявания на млечната жлеза, подутини или бучки. Повторете същото и на другата гърда.

Не изпадайте в паника, дори да откриете промяна или подутина – това не означава, че непременно имате рак. Повечето от бучките представляват мастни образования, които се лекуват лесно. Все пак се консултирайте с лекар.