АТАКУВАЙТЕ РАХИТА С ВИТАМИН D

АТАКУВАЙТЕ РАХИТА С ВИТАМИН D

Oсновата на рахита стои недостигът на витамин D. Това означава, че или не постъпва достатъчно с храната, или не се усвоява добре. Съществуват няколко причини, които могат да провокират появяването на рахита при малките деца.
Недоносено бебе. Защото майката предава запасите от фосфор и калций на бебчето именно в последните седмици на бременността.
Смугъл цвят на кожата. При такива дечица е понижено изработването на витамин  D.

Недостатъчно постъпване на витамин  D и необходимите микроелементи с храната. Това може да е свързано с т.нар. не адаптирана смес за храна на бебета. Страдат и децата на родители вегетарианци. Както и такива, които често се хранят с грисова каша.
Заболяванията на  стомашно-чревния тракт, затрудняващи усвояването на калция и фосфора.
Наследствена неразположеност.

Признаците на рахита може да се наблюдават още на 2-3 месечна възраст. И тук не става дума само за  костната система. При бебето се появява повишена раздразнителност, нарушава се съня му. То често се стряска както насън, така и когато е будно. Освен това  детенцето трие главичката във възглавницата до такава степен, че на това място тя оплешивява. Обяснява се с това, че недостигът на витамин  D променя обмяната на веществата, потта става кисела и дразни кожата. Затова детето усилено започва да трие главичката се във възглавницата. Същото се отнася и за  показателя рH в урината. Тя дразни слабините и провокира  образуването на пребърквания. Всички тези признаци трябва да накарат родителите да  потърсят помощта на педиатър. Ако докторът открие и размекване на черепните кости по краищата на мекото теме, това може да означава начален етап на рахит. Ако лечението започне в този стадий, бързо ще се забележат положителните резултати и , както се казва ще се пресекат в корените.

АКО НЕ СЕ ЛЕКУВА, РАХИТА ПРЕМИНАВА В ОСТЪР СТАДИЙ.
Костите на черепа се размекват и главичката на бебето се деформира. Често се наблюдава удебеляване на тила или асиметрия на главичката. Поради недостатъчно калцифициране костите започват да нарастват. Появяват се забележими подутини на челото на темето. И по ребрата се появяват уплътнения, а на китките – т.нар.рахитична гривничка. Когато детето започне вече да сяда, омекналият гръбначен стълб изпитва непосилно натоварване и започва да се изкривява. Същото се наблюдава и с гръдния кош и таза. А когато бебето се опита вече да се изправи на крачета и да ходи, започват да се изкривяват и костите на долните крайници. Развива се плоскостъпие. Освен костната система от рахита  страдат и другите органи и тъкани. Понижава се мускулния тонус. Затова болното дете е с характерен, уголемен като на жабче корем.