Рахит при новородено

Рахит при новородено

Рахит при новородено
Рахита е болест, която засяга подрастващият организъм. Характерно за това заболяване е липсата на витамин Д, фосфор и калций. За подрастващия организъм на детето наличието на достатъчно количество фосфор и калций в костите е много важно за тяхната здравина и правилна длъжна. При децата страдащи от рахит, количеството на тези два минерала в костите е понижено в резултат на което при рахитичните деца костите са по-слаби и лесно чупливи.

Първите и най-видими белези на рахит при малките деца се появяват в краката. Те се изкривяват, така че допрени един до друг образуват буквата „О“ или „Х“. Обикновено педиатрите правят подобни тестове по време на профилактичните прегледи на новородените, но вие в домашни условия също може да правите тези проверка от време на време, за да сте сигурни, че вашето съкровище се развива правилно.

Рахит симптоми

Първите симптоми на рахит при децата се появяват още на третия месец след раждането. Първи признаци на рахит могат да се забележат в поведението на детето – то става нервно, стряска се много лесно, прохожда по-късно с неправилна походка, която лесно може да се забележи, мускулатурата му е отпусната, забавена и по-късно развита реч от останалите си връстници. Понякога наличието на тези симптоми не винаги означава рахит. Причините могат и да са други, но ако забележите някой от тези симптоми потърсете консултация с лекар.

Рахита е придружен в някои случай и с други външни симптоми като например: плоскостъпие, уголемен корем, също така може детето да развие анемия или да настъпи уголемяване на черния дроб.

Предпазване на детето от рахит

За да гарантирате правилното развитие на вашия сладур е много важно още по време на бременността да консумирате допълнително количество витамин Д, след раждането особено ако детето ви е родено есента или зимата е добре да се консултирате с педиатъра какви количества витамин Д е нужно и дали е нужно да давате на вашето дете след като се появи на бял свят.

За да предпазите детето от развитие на рахит е нужно да го извеждате често на вън и да бъде огрявано от слънчеви лъчи. Слънчевите лъчи стимулират синтеза на витамин Д в кожата по естествен път.

При възрастните заболяването рахит е рядкост особено в нашите ширини, то е по-характерно за северните страни където продължителността на деня и слънцегреенето е кратко.

Лечение на рахит

Основни средства за лечение на рахит това е допълнителното приемане на суплементи най-вече витамин Д, калций и фосфор, често разхождане на слънце, изключително важно е движението, хранителен режим, лечебен масаж и гимнастика при рахит.

Рахит