Ябълков оцет за диета и здраве

Ябълков оцет за диета и здраве

В България почти всеки обича дресинга за салати с оцет, но освен високи вкусови качества ябълковия оцет има и редица здравословни предимства, пред гроздовия оцет. В народната медицина има различни рецепти за лечение на болести с помощта на ябълков оцет, най-популярните са лечението на синузит, кожни проблеми, ставни проблеми с помощта на този вид оцет. През последните няколко гoдини ябълковия оцет стана предпочитана добавка към много диети, защото се използва успешно в борбата с излишния килограми.

Как се използва ябълков оцет

Принципно има четири разпространени начин с помощта на които се постига лечение с ябълков оцет. При проблеми с храносмилателната система или при спазването на диети за отслабване ябълковия оцет се пие най-често рано сутрин на гладно. При ставни проблеми се правят компреси с оцет, компреси се правят и при локални кожни проблеми, ако обаче кожния проблем се е разпрострял на голяма част от тялото е нужно да се направи вана с ябълков оцет.

Ябълков оцет при кръвна захар

Хората, които имат високо ниво на кръвната захар може да разчитат на силата на ябълковият оцет за да понижат високото ниво на кръвна захар. За да постигнете това пригответе следната рецепта: В тенджера изсипете половин литър ябълков оцет, добавете 4-5 свежи нарязани листа от фасул. Сложете капака на тенджерата и оставете отварата да престои поне 10 часа, на стайна температура.  Сместа се пие 3 пъти на ден 20 минути преди хранене. За ефективно намаляване на кръвната захар, добре е курса да продължи поне 3 месеца.

Ябълков оцет срещу акне

Акнето е често срещан проблем при младите хора и бременните жени. Ако и вие спадате към тази група може да си направите една изпитана домашна маска за лице с ябълков оцет. За целта на тази здравословна маска ще са ви нужни една част зелена глина и две супени лъжици ябълков оцет. Сложете съставките в дълбок съд и добавяйте вода докато се получи гъста смес. Получената каша се нанася върху измито лице и се престоява с нея 20 минути. Нужно е глината да изсъхне. През тези 20 минути зелената глина работи активно, тя изсмуква токсини от порите, а ябълковия оцет ефективно разгражда мазнините от отмрелите клетки на лицето. Комбинацията на тези два продукта за борба с акне е изключително ефективна и дава резултат. След изтичане на 20 минути измийте лицето с хладка вода. Имайте предвид, че тази маска за акне с ябълков оцет и зелена глина е много силна, не злоупотребявайте с нея! Правете я само по веднъж на седмица.

Ябълков оцет при възпалени синуси

Много болни от синузит знаят неприятностите, които изпитват. Може да пробвате лечение на синузит с помощта на ябълков оцет като лекарство. Силата на оцетената киселина спомага за разграждането на слузта в синусите и ефективно унищожава гъбичките, които я образуват. За да се преборите със синузита е нужно да поставите тенджера върху котлона в нея изсипете 6 чаши вода и 2 чаши ябълков оцет. Съдържанието в тенджерата се кипва, след като се появят парите се поставя кърпа над главата, а на котлона се намаля температура, нужно е да се вдишат изпарените пари!

Ябълков оцет при кожни проблеми

Кожни проблеми свързани с алергия, ухапвания от насекоми, а някои лечители дори твърдят, че и брадавици по тялото могат да се лекуват с ябълков оцет. За да се преборите с тези здравословни проблеми е нужно да сложите 200мл. ябълков оцет на котлона, изчакайте докато течността започне да ври, смъкнете от котлона и добавете 1с.л. мед. Изчакайте меда да се разтвори и направете компрес върху кожата с проблем.

Ябълков оцет