Първа помощ при настинка

Първа помощ при настинка

През есента и зимата няма човек, който поне веднъж да не е лепнал настинка. Ако обаче сте от хората, които по-често се разболяват е време да вземете спешни мерки и да се научите, как да пресечете настинката още в самото и зараждане.

Настинка как се лепва

Настинката е едно от заболяванията, което подлага имунната ни система на тест. Обикновено пипваме настинка през първата седмица, когато се сменя по-топло със студено време. Основната причина, която води до появата на настинка, това е преухлаждането на тялото. Често това е в резултат на не подходящ набор от дрехи. Ключови места за настинката са краката, добре е да носите дебели чорапи и затворени и изолирани обувки. Грешно е разбирането на много хора, че настинката се причинява от вирус или грип!

Настинка симптоми

Много е важно да може бързо и точно да определите състоянието си. В началото на настинката още в първите часове изпитваме студ в крайниците. Причината за това е че краката и ръцете се оросяват много по-трудно и това са местата от където човек измръзва. В следващите няколко часа обикновено се наблюдава смяна на топли и студени вълни, последвани с множество кихания, носът започва да тече, а очите може да започнат да сълзят. През следващите 12 часа, тялото претърпява метаморфоза, изпитва се обща отпадналост, носът тече неспирно или е запушен, може да се наблюдават болки и дращене в гърлото, главоболие. А симптомите се запазват около седмица, след което отшумяват.

Лечение на настинка

В медицинската практика няма лекарство, което да лекува тази болест. Медикаментите, които се предписват са за облекчаване на болежките и симптомите на настинка, но не и да я лекуват като заболяване. Ако веднъж сте оставили тази болест да се развие, продължителността и е от 5 до 10 дена.

Първа помощ при настинка

Все пак, ако се вземат навремени мерки, може да се ограничи развитието на болестта и настинката да мине само покрай вас без да пречи на ежедневните ви задължения, без досадното подсмърчания и прочие. Ето и няколко съвета.

–    Ако през есените и зимните дни сте били дълго време навънка и усетите, че ви е студено ръцете и краката са измръзнали незабавно щом се приберете вземете горещ душ, който да на пари тялото ви.
–    Пийте много течности, препоръчително е билков чай, който спомага за по-здрава имунна система.
–    Пазете здравето си като приемате повече витамин C от плодове и зеленчуци или под формата на хранителна добавка (таблетки).
–    Аспирин при първи симптоми на настинка. Едно от най-изпитаните средства за справяне с началните симптоми на настинка това е аспирина, облекчава болките в глава и гърлото и ви дава възможност да се борите с настинката.
–    И не на последно място, ако вече сте болни не забравяйте съвета на всички баби – при настинка, най-доброто лекарство е пилешката супа.

Настинка