Пролапс на матката: Причини, симптоми, диагностика и възможности за лечение

Пролапс на матката: Причини, симптоми, диагностика и възможности за лечение

Пролапс на матката е медицинско състояние, при което матката (утерусът) пълно или частично излиза извън нормалната си позиция в тазовата кухина или влагалището на жената. Това може да се случи, когато мускулите и свързващите тъкани, които поддържат матката на място, станат слаби или изтеглени.

Пролапсът на матката може да бъде класифициран в различни степени в зависимост от това колко далече се е изместила матката:

Пролапс на първата степен (лек пролапс): Матката излиза само малко върху влагалището.

Пролапс на втората степен (умерен пролапс): Матката излиза до влагалището.

Пролапс на третата степен (тежък пролапс): Матката излиза извън влагалището.

Причините за пролапса на матката включват слабост на мускулите и свързващите тъкани на тазобедрената област, които поддържат матката, след раждане на деца, стареене, хронично напрежение на тазовата област, повишено тежестно натоварване (например при тежка физическа работа или дълго стоянето), наследствени фактори и други.

Симптомите на пролапса на матката могат да включват усещане за тежест или натиск в тазобедрената област или влагалището, общо дискомфорт при стоянето или ходенето, болки в кръста или таза, необичайни или обилни менструални кървения, сексуални проблеми и др.

Каква е честотата на срещане на Пролапс на матката

Пролапсът на матката е често срещано медицинско състояние, особено при жени в напреднала възраст. Приблизително 30% на жените над 50-годишна възраст имат някаква форма на пролапс на матката. Въпреки това, не всички случаи на пролапс на матката причиняват симптоми или изискват лечение.

Пролапсът на матката предимно засяга жени, които са имали едно или повече раждания, тъй като бременността и раждането поставят голямо натоварване на мускулите и тъканите, които поддържат матката на място. Освен това, фактори като стареене, наследствени фактори, хронично напрежение на тазовата област, повишено тежестно натоварване (например при тежка физическа работа) и хронично запек или кашлица могат да увеличат риска за пролапс на матката.

Въпреки че пролапсът на матката е по-чест при по-възрастни жени, той може да се случи и при по-млади жени, особено ако са претърпели компликации при раждането или имат други предразполагащи фактори. Въпреки това, пролапсът на матката може да се развие при всяка жена във всяка възраст.

Важно е да се отбележи, че всеки случай е индивидуален, и рисковите фактори не гарантират настъпването на пролапс на матката.

Как се диагностицира Пролапс на матката

Диагнозата на пролапс на матката обикновено се поставя от гинеколог след провеждане на физикален преглед и оценка на симптомите на пациентката. Ето някои от методите, които могат да се използват за диагностициране на пролапс на матката:

Физикален преглед – Гинекологът ще прегледа външните полови органи, влагалището и тазовата област. Често се използва специален инструмент, наречен спекулум, за да се прегледа влагалището и матката. Този преглед може да покаже излизането на матката извън влагалището или други признаци на пролапс.

Вагинално ултразвуково изследване – Това процедура използва ултразвукови вълни, които се предават чрез сонда, вмъкната във влагалището. Тя може да помогне за визуализиране и оценка на положението на матката и другите органи в таза.

Компютърна томография – сканирането може да се използва за получаване на подробни снимки на таза и оценка на пролапса на матката.

Цистоуретроскопия – Това е процедура, при която се използва тънка тръбичка с камера (цистоскоп), за да се прегледат мочният мехур и уретрата. Цистоуретроскопията може да помогне да се изключи други причини за симптомите и да се оцени съпътстващите проблеми на тазовата област.

В зависимост от симптомите и нивото на пролапса, вашият гинеколог може да реши да използва един или повече от тези методи, за да постави диагноза и определи подходящия начин на лечение.

Опасна ли операцията при Пролапс на матката

Важно е да се има предвид, че рисковете и ползите са индивидуални и могат да варират в зависимост от конкретния случай, обстоятелствата и здравословното състояние на пациентката.

Някои от рисковете, свързани с операцията за пролапс на матката, включват:

  1. Инфекции: Възможността за инфекции след операцията съществува, въпреки че е рядко.
  2. Кървене: Операцията може да бъде свързана с кървене, което обаче рядко е сериозно.
  3. Анестезия: Ако операцията се извършва под обща анестезия, има рискове, свързани с алергични реакции или компликации, свързани с самата анестезия.
  4. Тромбоза: Съществува риск от формиране на тромби след операцията, което може да доведе до сериозни проблеми като инсулт или сърдечен инфаркт. Този риск обикновено е по-висок при пациентки със значително ожиряване или други фактори, които увеличават риска от тромбоза.
  5. Неприятни последствия: В редки случаи, операцията може да доведе до неприятни последствия като хронична болка, неуспех на операцията или нови проблеми с пролапса.

Важно е да се отбележи, че тези рискове се отнасят и за повечето операции. Въпреки тези рискове, операцията за пролапс на матката може да бъде много полезна и да подобри качеството на живот на жените, особено ако пролапсът на матката причинява значителни симптоми и пречи на техния ежедневен живот.

Важно е да проведете задълбочен разговор с гинеколога си, който ще ви предостави конкретна информация за рисковете и ползите на операцията във вашия случай. Това ще ви помогне да вземете информирано решение относно подходящото лечение за вас.

Пролапс на матката