ШЕСТ ПРИЗНАКА АЛАРМИРАТ ЗА БЪДЕЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

lekarНЯКОИ ФИЗИЧЕСКИ ДАДЕНОСТИ, МИНАЛИ СТРАДАНИЯ И НАСТОЯЩИ  СИМПТОМИ ПРЕДСКАЗВАТ ВЪЗМОЖНИ ЗДРАВОСЛОВНИ ПРОБЛЕМИ С НАПРЕДВАНЕТО НА ВЪЗРАСТТА!

Вие сте млада, здрава и жизнена. И дори не подозирате, че имате обезпокоителни признаци, които показват, че при вас съществува висок риск след навършване на 50-годишна възраст да развиете определени заболявания. Какво според лекарите трябва да накара една жена да бъде нащрек?

 

  1. ДЪЛЖИНАТА НА ПРЪСТИТЕ НА РЪКАТА – При мъжете вторият пръст /показалецът/ трябва да е по-къс от четвъртия /безименният/ или поне двата пръста да са равни – според сериозни научни изследвания това е показател за добри нива на тестостерона в организма. При жените нещата са точно обратни – за добър запас от естрогени в тялото им говори по-дългият показалец спрямо безименния пръст или поне равната им дължина.Ако жената има по-къс показалец от безименния пръст, то по време на менопаузата, когато намалява количеството на естрогените и се развива остеопороза, при нея възниква повишен риск от проблеми със ставите, особено на долните крайници. Каква е профилактиката? Избавете се от излишните килограми, които водят до прекомерно натоварване на ставите на краката и до тяхното ранно износване.
  2. РАЗМЕРЪТ НА ГЪРДИТЕ – Повечето жени мечтаят за голям бюст. Но ако 20 годишно момиче е щедро надарено от природата в тази област, то в бъдеще може да развие диабет. Голямата гръдна обиколка крие повишен риск от захарна болест в по-напреднала възраст. Този риск се увеличава многократно при дамите, които освен пищна гръд имат и наднормено тегло. Освен това дамите с едър бюст са по-предразположени и към рак на гърдата. Каква е профилактиката? Хранете се балансирано, не злоупотребявайте с въглехидратните храни, не преяждайте. Консумирайте много зеленчуци и плодове. Следете за нивото на захарта в кръвта си. След 35 годишна възраст правете ултразвуково изследване за рак на гърдата, а след навършване на 45-50 години – и мамография.
  3. ОБИКОЛКАТА НА ТАЛИЯТА – Когато обиколката на талията на жената надвишава 88 см., тя трябва да знае, че в бъдеще може да се сблъска и със сърдечносъдово заболяване, и със захарен диабет. Освен това при нея съществува голяма вероятност и развитие на болестта на Алцхаймер, която причинява старческа деменция. Каква е профилактиката?  Трябва да отслабнете и то в областта на корема, където се натрупват най-опасните за здравето мазнини. Правете коремни преси.
  4. БОЛКИ ЗАД КОЛЕНАТА – Ако получавате болки в сгъвките  зад колената, това може да свидфетелства, че сте застрашени от развитие на разширени вени на краката и от тромбоза  тежко усложнение на варикозната болест. Причината за болки в тази област на краката са големите вени, които преминават оттам. Когато вие сядате, ги притискате – особено когато сте с кръстосани крака. Тогава кръвотокът се нарушава и кръвта се застоява в тях. Каква е профилактиката? Движете се повече. Направете си ултразвуково изследване на кръвоносните съдове на краката.
  5. ЧЕСТИТЕ ОТИТИ – Отитът е възпаление на средното ухо. Честите отити прекарани през детството, впоследствие довеждат до нарушения във вестибуларния апарат, които се намира във вътрешното ухо. Постоянните възпаления стават причина за склерозиране на тъканите и за увреждане на органа на  равновесието. Затова на преклонна възраст хората които в детството си са страдали от чести отити, имат нарушено равновесие, може да паднат и да получат сериозни травми. Каква е профилактиката? Да се лекува правилно отита при децата. Да се лекуват добре всички възпалителни заболявания на горните дихателни пътища в детска възраст – хреми, грипове, синуити, които често се усложняват с отит. Децата да се предпазват от влизане на вода в ушите при къпане.
  6. СУХОТА В УСТАТА – Тя може да се дължи на различни фактори, например на приема на някои лекарства или на наличието на харарен диабет. Но ако няма причина за нея, постоянната сухота в устата може да бъде предвестник на болестта на Паркинсон. Каква е профилактиката? Обърнете се към лекар, за да ви изследва за диабет  и да прецени риска. Хранете се правилно и спортувайте.

Болести