ПРИЧИНИ ЗА ПАДАНЕ НА КОСА

косопадОсвен  наследственото оплешевяване има и други причини, които да допринасят за загубата на коса. Падането на 20-30 косъма дневно при ресане и миене на косата е съвсем нормално, но загубата на повече от 100 косъма на ден е признак за оплешевяване. Ето някои причини за окапването на косата:

 

ИЗПОЛЗВАНЕТО НА НЕКАЧЕСТВЕНИ И АГРЕСИВНИ БОИ ЗА КОСА И ДРУГИ КОЗМЕТИЧНИ ПРЕПАРАТИ – оформянето на прическите със сешоар и някои щадящи косата препарати не са опасни, но прекаляването с третирането й с химикали я изтощава и я врежда трайно. За щастие, след вземането на необходимите мерки косата  може да се възстанови и да престане да пада. Бъдете внимателни с препаратите и третирането на косата.

 

ОПЪНАТАТА ПРИЧЕСКА – плитките и опашките непрекъснато излизат на мода, но те могат да увредят косата и да доведат до един вид алопеция, при която косата опада главно  по слепоочията и около лицето.

 

МЕНОПАУЗА – изследванията показват, че загубата на коса е обичайно явление през менопаузата. За разлика от алопецията, в този период капането на косата не води до напълно оплешевяване. Оредяването на косата през менопаузата може да бъде причинено от емоционален стрес, тревожност и умора, а също така и от хормонален дисбаланс. Най-доброто решение в този случай е поддържането на баланса, особено на хормоните.

 

АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА – при това заболяване се появяват плешиви кръгове по скалпа. Оголването на скалпа може да бъде цялостно или на петна. Заболяването е автоимунно и може да се прояви както при мъжете и жените, така и при децата.

 

ЗНАЧИТЕЛНА ЗАГУБА НА ТЕГЛО – рязкото отслабване понякога води до окапване на косата, и при такива случаи не е необходимо специално лечение, защото косата се възстановява от само себе си. Когато обаче загубата на коса е свързана с хранителни нарушения, като анорексия и булемия, проблемът е по сериозен. Тогава организмът се  лишава от хранителните вещества и витамините, които са необходими за здравето на косата.

 

ОКАПВАНЕ НА КОСАТА ВСЛЕДСТВИЕ НА ПВИШЕНАТА ИЛИ ПОНИЖНАТА ФУНКЦИЯ НА ЩИТОВИДНАТА ЖЛЕЗА  в такъв случай е меободимо незабавно възстановяване на баланса на хормоните. Направете си хормонални изследвания чрез кръвен тест. Растителните средства /например черен кохиш/ могат да нормализират отново хормоналното производство. Ако това не е достатъчно, често помагат хормоналните препарати. Те трябва да съдържат гестагени, които неутрализират мъжките хормони.

 

ТРАВМА ИЛИ МНОГО СИЛЕН СТРЕС – и двете състояния могат да причинят окапване на косата, но то се лекува успешно и косата се възстановява за половин до една година.

 

ЗАБОЛЯВАНЕ – ако падането на косата не се дължи на никоя от изброените дотук причини и нямате друго обяснение, най-вероятно трябва да си направите основни изследвания. Много често косата започва да капе след висока температура и при някои заболявания.