Причини за нередовен цикъл

Причини за нередовен цикъл

нередовен цикълСпоред специалистите всяка пета жена в България има проблем с месечния си цикъл. Причините за нарушената менструация са изключително разнообразни и сме се опитали да подберем петте най-често срещани причини за нередовен цикъл.

Нередовен цикъл заради противозачатъчни

Една от най-честите причини за по-кратък и не обилна менструация или нередовен цикъл при около 20% от жените е неправилното приемане на противозачатъчни. Въпреки, че някои жени използват противозачатъчни за да им бъде редовен цикъла при смяна или спиране на хапчетата цикъла може да бъде нередовен през следващите един два месеца. Подобни проблеми се появяват и при приемането на хормони.

Болкоуспокояващи съдържащи ибопрофен може да доведе до отделянето на по-малко кръв през месечни цикъл.

Нередовен цикъл – пропуснат месец

Притеснително е, когато месечният цикъл не дойде на време, но още по-сериозно трябва жената да се притеснява ако цикълът и не дойде а теста за бременност е отрицателен. Месеци с пропуснат цикъл означава, че в организма най-вероятно протичат не свойствени процеси. Този тип нередовен цикъл обаче може да се дължат и на някой психически фактори като – силен стрес, рязка загуба или качване на килограми, преумора (психическа или физическа). Добре е в този случай да потърсите консултация с гинеколог. Подобен нередовен цикъл с пропуснат месец на менструация може да говори за поликистоза.

Нередовен болезнен цикъл

Много жени се оплакват от силни болки в яйчниците малко преди и по време на месечния си цикъл, но има жени, които имат хронични болки. Те трябва да се информират добре защото хроничните болки причинени от месечния цикъл може да са симптом за ендометиоза, това е хронично вътрематочно възпаление, когато успеят да навлязат микроби в матката, яйчниците или фалопиевите тръби.

Нередовен цикъл – ПМС

Много момичета страдат от така наречения предменструален синдром. Обикновено нормално е цикълът да дойде с един-два дена по-рано от изчисленото. Когато това обаче става редовно или получите ПМС седмица преди предвиденото е добре да се замислите да посетите вашия гинеколог, въпреки че ПМС е причинено най-често от външни фактори – стрес, промяна в температурата и прочие.

Нередовен цикъл