Причина за болезнена менструация и стерилитет

Причина за болезнена менструация и стерилитет

маткаПричина за болезнена менструация и стерилитет

Често болезнена менструация може да се дължи на заболяването ендометриоза. в най-общ смисъл това представлява нарастване на лигавицата на матката. Лигавицата на матката покрива вътрешните стени на органа и се нарича ендометриум. За ендометриоза се говори, когато тази специфична тъкан се разпространи извън матката и покрие органи като – фалопиеви тръби, яйчници, черва, пикочен мехур и др.

Маточната лигавица е неспецифична тъкан за всички останали органи с изключение на кухината на матката. Една от особеностите на тази лигавица е, че именно от нея идва кървенето по време на менструалния цикъл на жената. Друга характерна особеност е че маточната лигавица по-време на менструалния цикъл набъбва, това е нужно, за да се подготви тъканта за вгнездяването на оплодената яйцеклетка, ако не настъпи оплождане на яйцеклетката, тя не се вгнездява в лигавицата на матката, това допълнително количество тъкан, което се е натрупало става ненужно и се “отлющва” и се изхвърля извън организма, което причинява и кървенето по-време на цикъл.

Ако настъпи несвойствено нарастване на лигавицата на матката и се разпространи из органите в коремната кухина, набъбването в резултат на хормоните по време на месечния цикъл се запазва като основна нейна функция без значение до кой орган е достигнала. Това обаче води до образуването на кисти, сраствания и лезии, което води до силни болки по време на менструалния цикъл.

Диагноза ендометриоза
Установяване на това заболяване може да стани единствено от гинеколози. Обикновено в ранните стадии на ендометриоза единствения метод по-който може да бъде установен е чрез надникване в коремната кухина. При напреднал стадии кистите и лезиите могат да бъдат забелязани при ехография на корема.

Симптоми на ендометриоза
При някои от пациентките липсват каквито и да е симптоми на заболяването. При друго се появяват един или повече симптома от следните:

– болезнена менструация;
– трудно забременяване или стерилитет.
болка по време на секс
– болки в кръста, таза, хълбоците по време на меструация;

Болки по време на менструация