Алергия при децата

Алергия при децата

Причина за алергия при децата
Това е заболяване при което имуната система на човек, започва да се бори с вещества наричани алергени, които са безвредни, но организма ги приема като опасна. Има различни видове алергия, най-често срещаните това са алергичният ринит, алергичен обрив, по-рядко се среща алергичния конюнктивит, а значително доста по-рядка форма на алергия това е бронхиалната астма.

Кой страда от алергия

Алергия е заболяване, което се среща с изключително голяма честото в България повече от 1/3 от населението страда от една или друга форма на алергия. Голяма част от алергиите обаче са със слаба проява и повечето хора дори не разбират, че имат алергия. От кожни алергии и алергичен рините страдат преди всичко деца. С напредването на възрастта симптомите и честотата на проява на алергия намаляват. Лекарите го тълкуват с израстването на организма и подсилването му. В същото време обаче има видове алергии, които се запазват през целия живот.

Хранителна алергия

Това е алергия към различни хранителни продукти, които не могат да бъдат усвоени от организма една от най-широко разпространение алергии от хранителни продукти това е към млякото. Основен причинител на тази алергия е веществото лактоза. Към хранителните продукти  обаче има и различни други продукти, които причиняват алергия. Ако имате честа проява на алергия е добре да се информирате за използваните консерванти т.нар. Е-та, които предизвикват алергия

Алергия към козметични продукти

Често много от продуктите не са козметично тествани и химикалите в тях причиняват различни форми на алергия предимно зачервявания на кожата, сърбеж, но понякога при козметични продукти с изтекъл срок на годност (особено кремове за ръце) може да се наблюдава финни пъпки със силен сърбеж тогава лечението на този алергичен обрив е сложно и продължава около 20 дни. До отшумяване на симптомите. Друг често срещан причинител на алергия от козметичните продукти това боята за коса. Когато купувате продукт огледайте опаковката ако е безопасен за ползване на него трябва да има обозначение „allergy free”

Алергия от полен

Този вид алергия е широко разпространен. Над 70% от случаите на алергия са причинени от мъжките гамети на растенията (полен). Поради тази причина оплакванията от алергия през пролетта по време на цъфтежа на дърветата е много по-голям в сравнение със останалите сезони. Полена предизвиква разнообразни оплаквания в пациентите – най-често срещаното оплакване това е сърбеж на очите и носа, зачервяване на очите, отделяне на обилен секрет от носа, кихане и кашляне, а при пациентите с бронхиална астма – свирене в гърдите и трудно дишане.

Алергия към домашни животни и прах

Този вид алергия също е широко разпространен и е голям проблем при хора, които обичат животни, но поради наличието на алергия не могат да си го позволят. Всъщност причинителя на този вид алергия не са домашните животни, а един вид акар, който нормално живее по козината на домашните любимци. Тези акари отделят специфичен вид белтък, който попаднал в човешкия организъм на някои хора причинява алергична реакция. Тези акари посредством движението на въздуха навлизат най-често през устната кухина (през носа причиняват кихане и биват изхвърлени от тялото) и попадат в белите дробове.

Алергия към лекарства

В тази група попада малка група хора, които имат много специфична алергия. Потенциално всеки един човек може да бъде алергичен към един или друг лекарствен продукт. Проблема е че обикновено се разбира за наличието на този вид алергия едва когато сме употребили даден медикамент.

Лечение на алергия

Традиционно трайно справяне с алергиите няма. Лекарите препоръчват каляване на организма особено, когато пациента е в подрастваща възраст, защото това може да доведе до трайно справяне с проблема с напредване на възрастта. При повечето хора обаче определени алергии остават до края на живота. Справянето с тях е временно и се налага приемането на лекарствени средства. При алергия се препоръчва приемането на медикаменти от групата на антихистамините.

Сред най-често предписваните лекарства при алергия това са Ксизал таблетки, Кларитин, а при кожни алергии често се използва алергозан. Имайте предвид, че преди да закупите каквито и да е лекарства е добре да се консултирате с вашия личен лекар или фармацевт.

Алергия