ПЪРВА ПОМОЩ ПРИ ХРАНИТЕЛНИ ОТРАВЯНИЯ

 

хранително натравяне

Първа помощ при хранително отравяне

 

Настъпи сезонът на хранителните отравяния. Защо това е така? Продуктите могат да се развалят по две причини – когато не се съхраняват правилно или им е минал срока на годност. Ако приемете развалени продукти, рискувате да получите разстройство  в храносмилането и дискомфорт в корема, а понякога и по-тежки усложнения.

Втората причина е по-коварна. Когато в храната  попаднат  болестотворни бактерии-стафилококи, салмонели, и т.нар.  шигели и клостриди, те се размножават в нея и започват да отделят токсини. Колкото по-висока е температурата , толкова по-висока е и активността на микробите. А болестотворните бактерии попадат в хранителните продукти от бактерионосители и болни хора – чрез мръсни ръце. Такива продукти са много по опасни за здравето от плесенясалите.Продуктите заразени с микробни токсини са коварни , защото те не губят веднага своите вкусови качества, нито се променя външният им вид. Това става постепенно. И не всеки път може да се разбере по вкуса, че става дума за негоден продукт.

 

Какво може да стани при натравяне ?

Ако не се лекувате можете да стигнете до смърт от обезводняване и инфекциозно-токсичен шок. – Ако все пак сте изяли нещо негодно и след половин час, най-много да 2 часа получите специфични симптоми, значи страдате от хранителна токсикоинфекция, която се нарича още инфекциозна диария.Ето симптомите – изведнъж ви заболява глава, ”свива” ви коремът, прилошава ви, температурата ви се повишава до 38-39 градуса, получавате диария и започвате да повръщате. Ако всичко това ви се случи извикайте лекар. Ако симптомите не са толкова силно изразени и се чувствате горе-долу добре, може да опитате лечение у дома. Но иначе трябва да викате ”Бърза помощ”.Тя ще ви закара в инфекциозно отделение. Ако тази болест не се лекува , в тежките случаи може да стигне до летален изход от обезводняване и инфекциозно-токсичен шок.

 

Как да се окаже първа помощ ако лекарят закъснява?

Ако изпаднете в ситуация, при която трябва по-дълго време да чакате лекаря, се налага да промиете стомаха си. Изпийте един литър преварена вода на големи глътки, натиснете с пръсти корена на езика  и предизвикайте повръщане. Повторете няколко пъти тая процедура. Вторият етап на самопомощ е да приемете активен въглен. Всеки трябва да има у дома си такова средство. В аптеката се продава на таблетки. Двадесет такива таблетки се разтварят в малко вода. Ако не сте могли да промиете стомаха , както посочваме по горе , тогава започнете лечението веднага с втория етап. Но ефикасността ще бъде по-малка, защото  стомахът ви не е прочистен. След като сте успели да повърнете няколко пъти , пийте на всеки две минути по глътка преварена и леко подсладена вода. Това се прави с цел избягване на обезводняването. Но най добре е да си купите от аптеката готов солев състав. Той съдържа всички необходими микроелементи. Само солевият разтвор може да запълни изхвърлената течност с повръщането и диарията.  Ако ви безпокоят спазми в корема , приемете една таблетка спазмолитик. За всеки случай обаче е по-добре да се обърнете към лекар.