ПОЛИКИСТОЗА

polikistozaПоликистозата е една от най-разпространените женски болести. Работата на яйчниците се нарушава именно заради хормонални нарушения. При поликистоза на яйчниците в организма се нарушава съотношението между мъжките и женските хормони. Т.е. възниква хормонален дисбаланс. Яйчниците се увеличават от 2 до 6 пъти в сравнение с нормалните им размери. Външната им обвивка се удебелява и под нея се формират множество малки кистички. Всичко това води до нарушена изработка на женските полови хормони – естрогените и прогестероните. Повишава се образуването на мъжките полови хормони – андрогените. Нарушава се и процесът на овулация – това значи съзряване и отделяне на яйцеклетките.

Първите признаци на поликистозата могат да са кожни проявления – мазна кожа, пъпки, мазни коси. Неочаквано, без видими причини може да се увеличи теглото на жената с цели 10-15 кг. Появява се и излишно окосмяване. След това се нарушава редовния месечен цикъл.

 

Тази болест е много коварна, защото при младите  момичета менструалният цикъл може да закъснее месеци наред и по други причини. Само понякога поликистозата се съпровожда с болкиноско в корема. Обаче болестта се проявява с пълна сила в по зряла възраст – когато жената опитва, но не може да забременее. Или ако стане, то тя не може да износи бебето.

 

Признаците на поликистозата са:

 

– Нередовен менструален цикъл или пълна липса на менструация. При измерване на базалната температура тя остава постоянна, а не се увеличава, както би трябвало да бъде през втората половина на цикъла.

 

– Увеличаване на яйчниците с множествени кисти, които се откриват при ултразвуково изследване.

 

– Излишък на хормоналните андрогени. Проявите са прекалено окосмяване на лицето, гърдите , в областта на слабините, по гърба, ръцете и краката. А също и появяване на пъпки и окосмяване от мъжки тип. Но тези  симптоми не се проявяват при всички жени с поликистоза.. След като се определи нивото на половите хормони в кръвта, се провежда лапароскопско изследване. По своите прояви поликистозата прилича на някои други заболявания. Вижте кои:

 

– ХИПОТИРЕОИДОЗА – понижена активност на щитовидната жлеза. Тя също може да доведе до липса на менструация.

 

– ХИПЕРОЛАКТИНЕМИЯ – при това нарушение хипофизата изработва много пролактин, които стимулира изработването на кърма и потиска овулацията.

 

– ТУМОР на яйчниците и надбъбречните жлези – това може да повиши нивото на андрогените.

 

Обикновено терапията започва с назначаване на хормонални препарати. Те се приемат под постоянен контрол с помощта на ултразвуково изследване и определяне хормоните в кръвта.

Използват се средства, понижаващи нивото на мъжките полови хормони. Те регулират обменните процеси в структурата на главния мозък.

 

Важен етап в лечението е стимулиране на овулацията. Този ефект също се достига чрез прием на лекарствени препарати. С цел нормализация на менструалния цикъл, а също и при излишно окосмяване често се приемат комбинирани естроген-гестагенни препарати. Това са орални контрацептиви.

 

Запомнете, хормоналната терапия е необходима и задължителна за всички жени страдащи от поликистоза. Независимо дали имат намерение да заченат или не.

 

Опасността на това заболяване се състои в повишен риск от възникване на рак на матката.