ПОДУТИЯТ КОРЕМ И ЗАПЕКЪТ СА ОПАСНИ

koremПродължителния хроничен запек провокира образуването на девертикули по стените на червата. Те могат да се възпалят и да се спукат както апендиксът, а това е опасно за живота.

По стените на червата се появяват подутинки, които по скоро приличат на торбички. Те се наричат дивертикули, а заболяването – дивертикуларна болест. В повечето случаи за появяване на дивертикулите е запекът. На пръв поглед уж безобидно и несериозно нарушение. Обаче именно продължителният, хроничен запек повишава налягането в червата. И това налягане се засилва при постоянното напъване дотолкова, че стените на червата в края на краищата не издържат. Те се деформират и на някои места се появяват дивертикули. А те могат да бъдат много на брой. Лекарите наричат подобни образувания ‘’гроздове’’.

Ако се спукат няколко ‘’торбички’’ се стига до силни болки и до внезапни спуквания в червата. Това значи остър перитонит, и , за съжаление, понякога летален изход.

 

Основната опасност се състои в тежките усложнения, до които може да доведе дивертикуларната болест. Защото в  дивертикулите често се натрупват остатъци храна, които гният и в крайна сметка водят до възпалението – дивертикулита. А това е вече много сериозно и изисква спешна операция.

 

В този случай става почти  същото , както и при така  популярния сред всички ни апендицит. Торбичките-дивертикули могат  да се възпалят и да се спукат точно по същия начин, както и апендиксът.

 

Само, че за разлика от апрендиксът, тук има много ‘’торбички’’. Спуквайки се, те могат да образуват дупки в червата, чрез които натрупаните отровни вещества да проникнат в коремната кухина. Там се разнасят с кръвта и лимфата по вътрешните органи. С една дума – отравя се целият организъм. Затова, в зависимост от броя възпалени дивертикули, последствията от дивертикулита могат да бъдат най-различни – от силни болки до внезапни спуквания в червата. И като следствие – остър перитонит. Сами разбирате, че това може да доведе до летален изход.

 

КАК ДА СЕ СПРАВИМ СЪС ЗАПЕКА

Имайте предвид, че нито слабителните, нито клизмите могат да решат проблема.

 

Най-добре е разбира се, въобще да не допускате запек, особено хроничен, продължителен. И веднага възниква въпросът – как? Много хора избират слабителните препарати. Но с времето се разочароват. Първо, ако дълго време се приемат, рано или късно престават да помагат. Второ някои от тях оказват странични действия. И освен това, ако червата свикнат с тях, те стават лениви. Затова лекарите често повтарят, че след продължителен прием на слабителни, вместо да се нормализират нещата, запекът се задълбочава. Между другото клизмите също не решават проблема със запека. Ако те се използват често, се отмива полезната микрофлора. А това от своя страна довежда до дисбактериоза и други болести. Понякога честите клизми могат дори да доведат до там, червата съвсем да престанат да функционират. Затова в днешно време лекарите ги предписват само в случай, че е необходимо специално прочистване на червата.

 

ХРАНЕТЕ СЕ ПРАВИЛНО И ЗДРАВОСЛОВНО

В борбата със запека помагат зеленчуците, плодовете, зърнените и бобовите продукти.

 

Вероятно не знаете, че съществува един интересен исторически факт. В средните векове са наричали запека ‘’кралската болест’’. От него по принцип са страдали богатите хора, а в Англия от запек дори са умирали и крале. Между другото бедните слоеве от населението не са знаели какво е това запек. Сега вече се знае защо. Те са консумирали груба храна, основно са се хранели с черен зърнен хляб, с булгур и зеленчуци. А до ден днешен за запек не са чували и други едни хора – местните жители на Африка. Пак по същата причина – тяхната основна храна също е съставена основно от растителни продукти. Хранителните влакна се делят на разтворими и неразтворими. И двата вида притежават забележителни свойства и могат да предотвратят развитието на много болести

 

Неразтворимите влакна притежават забележителната способност да задържат водата в организма. Благодарение на това те набухват, разтягат стените на червата, които на свой ред започват да се съкращават и да изтласкват набухналата маса заедно с другите отработени продукти. Така протича естествен процес за прочистване на червата.

 

Другият вид влакна – разтворимите – служат за храна на полезната микрофлора, която населява червата. В процес на преработването на тази храна се образуват вещества, които са незаменими източници на енергия и за червата и за чревната микрофлора. Полезната микрофлора се размножава, а червата ‘’набират сила’’ и започват да работят нормално и редовно

 

Много е важно, че самите растителни влакна не се преработват, не се смилат от храносмилателните ферменти на човека. Те обират застарелите отлагания в червата, прочистват добре стените им и заедно с всички токсини се изхвърлят от организма.