Пете най-често срещани болести при жените

Пете най-често срещани болести при жените

Природата е създала мъжете и жените сходни, но все пак всеки пол си има и своите различия, както във физиката така и в психологията. Това обуславя едни заболявания да се срещат по-често в единия пол и по-рядко в другия. В тази статия сме подбрали петте най-често срещани болести, които засягат женският пол.

Рак на гърдата

Това е една от най-тежките диагнози, които всяка една жена може да чуе.  Рак на гърдата – това е най-често срещаната форма на рак при жените. Според Световната здравна организация (СЗО), ракът на гърдата заема първо място в списъка на най-често срещаните форми на рак при жените в света. Една от основните причини за появата на рак на гърдата е естрогенът, женският хормон, който може да стимулира растежа на клетките в гърдата и да повиши риска от развитие на рак. Освен това,  начинът ни на живот, като диета, физическа активност и консумация на алкохол, също могат да повлияят на риска от рак на гърдата. Ежегодно на 01.10 се отбелязва световния ден за превенция на този вид рак. Важно е да се отбележи, че 17% от жените не успяват да се преборят с рака на гърдата, което води до фатален край. Изключително е важна превенцията!

Депресия

Психологичното здраве много често се подценява, но в съвременният свят все повече жени страдат от депресия. Световната Здравна Организация (СЗО) подрежда този проблем на второ място сред най-често срещаните здравословни проблеми при жените. Жените имат по-висок риск от развитие на депресия поради социални, биологични и психологически фактори. Депресията може да има сериозен ефект върху живота на жената и може да наруши качеството на живота и работоспособността и. Също така високите нива на стрес и депресия могат да доведат до загуба на менструация или до репродуктивни проблеми.

В 21в. живеем в динамично време с висока степен на стрес. Важно е жената да има отдушник на среса било то редовен спорт, излизане с приятелки или медитации.

Остеопороза

Остеопорозата е заболяване на костите, при което костната маса се намалява и костите стават по-тънки, крехки и склонни към счупване. Това е често заболяване при жените, особено след влизането в менопауза, когато нивата на естроген, хормона, който помага за поддържането на костната маса, намаляват значително.

Остеопорозата може да бъде безсимптомна в началните си стадии, но с времето може да доведе до болки в костите, нарушаване на поставената диагноза, намаляване на ръста, изкривяване на костите, счупване на костите и други сериозни проблеми.

Факторите, които могат да повишат риска от развитие на остеопороза, са:

Наследственост: Имате по-висок риск, ако в семейството ви има хора с остеопороза.

Възраст: Рисът от остеопороза се увеличава с възрастта.

Пол: Жените имат по-висок риск от остеопороза от мъжете.

Хранителен режим: Недостатъчното приемане на калций и витамин D може да увеличи риска от остеопороза.

Хормонални фактори: Хормоналните промени, като тези по време на менопауза, могат да повлияят на костната маса и да увеличат риска от остеопороза.

Лекарства: Дълготрайната употреба на стероидни лекарства и други лекарства може да повлияят на здравето на костите.

Жизнен стил: Ниската физическа активност, консумацията на алкохол и тютюнопушенето могат да повлияят на здравето на костите и да увеличат риска от остеопороза.

За диагностициране на остеопороза се използват тестове за измерване на костната плътност и изследвания на кръвта.

Автоимунните заболявания

Автоимунните заболявания са група от заболявания, при които имунната система на тялото на човека напада и унищожава здравите клетки и тъкани на собственото му тяло, като ги разпознава като чуждестранни.

При автоимунните заболявания имунната система произвежда антитела, които насочват нападението към клетките и тъканите на собственото тяло, като резултатът е възпаление и повреда на тези клетки и тъкани. Автоимунните заболявания могат да засегнат всяка част от тялото на човека, включително кожата, ставите, мускулите, кръвта, нервната система и др.

Някои от най-често срещаните автоимунни заболявания са:

Системен лупус еритематозус (СЛЕ) – заболяване, при което имунната система на тялото напада здравите клетки и тъкани на тялото, като резултатът е възпаление, кръвоизливи и повреда на различни части на тялото, като кожата, ставите, бъбреците и др.

Ревматоиден артрит – заболяване, при което имунната система напада суставите, като резултатът е възпаление, болка, отоци и нарушаване на функцията на съответния сустав.

Склеродермия – заболяване, при което имунната система напада колагеновите влакна в кожата, ставите и вътрешните органи, като резултатът е уплътнение и стесняване на кожата, проблеми с дишането, проблеми с храносмилането и др.

Болест на Хашимото – автоимунно заболяване, при което имунната система напада щитовидната жлеза, като резултатът е намалено функциониране на щитовидната жлеза.

Мигрена

Мигрената е вид главоболие, който се характеризира със силна болка в една или двете страни на главата, гадене, повръщане, чувствителност към светлина и звук, нервност и др.

Мигрената е по-често срещан при жените, особено в репродуктивната възраст. Една от причините за това е, че мигрената може да бъде предизвикан от промените в нивата на естроген в тялото на жената. Нивата на естроген се изменят по време на менструалния цикъл, по време на бременността и по време на периода на предместруален синдром, което може да доведе до увеличаване на честотата и силата на мигрените.

Друга причина за по-честата поява на мигрени при жените е свързана с генетични фактори.

Лечението и профилактиката на мигрените може да включва прием на медикаменти за облекчаване на болката, предпазващи медикаменти, които се приемат редовно за предотвратяване на мигрени, както и промени в начина на живот, като например здравословна храна, редовно физическо упражнение и избягване на факторите, които предизвикват мигрените.

Пете най-често срещани болести при жените