СТЪПКИ КЪМ ПЕРФЕКТНОТО ЗДРАВЕ

здраве СТЪПКИ КЪМ ПЕРФЕКТНОТО ЗДРАВЕ

Здравето и дълголетието на човека зависят около 20 процента от наследствеността, други 20 от природната среда, 50 на сто – от условията и начина на живот, от качеството на храните, от лошите навици и стреса. И само 10 на сто от нивото на медицинското обслужване. Това са общопризнатите данни от Световната здравна организация.

Не чакайте появата на ”таблетките против остаряване” в аптеките – за да продължите младостта си, вие сами можете да направите много повече от лекарите и учените.

 

ХРАНЕТЕ СЕ ПРАВИЛНО – Затлъстяването, включително и скритото, е причина за много заболявания. Но и теглото под норма не е по-добре. Ако сте решили  да отслабнете, не забравяйте – ефикасни лекарства за отслабване и диети съществуват, но може да ви ги предпише само квалифициран лекар. А тези които не страдат от изразено затлъстяване могат да консумират всичко. Опитайте се да употребявате по малко сол,животински мазнини и сладки неща и по вече риба и морски дарове, плодове и зеленчуци. Когато човек води заседнал начин на живот той изразходва/ и би трябвало да получава с храната/ не повече от 2000-2500 калории на ден, при това е много важно да се уверите, че храната е пълноценна по състава си.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЗА ВИТАМИНИТЕ И ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ – Дори и най-пълноценната диета не е в състояние да предостави на тялото ви необходимите витамини , минерали и микроелементи – съдържаща се в храната биологично активни вещества. Приемайте мултивитамини с микроелементи всеки ден, независимо от сезона.

ПОДДЪРЖАЙТЕ ВИСОК ИМУНИТЕТ – Но не с имуномодулатори – тях можете да приемате през есенно-зимния сезон за профилактиката и лечението на острите респираторни заболявания, а през останалото време само по лекарско предписание. Обливайте се с хладка вода, вземайте контрастен душ. Един добър начин за укрепване на имунната система е редовната консумация на млечни продукти с бифидус бактерии – те ще нормализират състава на микрофлората и по този начин не само ще подобрят работата на червата, но и ще стимулират имунната система.

ДВИЖЕТЕ СЕ ПОВЕЧЕ – Липсата на физическа активност ускорява разрушаването на организма. Ако през работни дни не ви е до гимнастика, правете я в почивните дни. повече ходете пеша. Между другото, на кой етаж живеете? Не е ли време да спрете да използвате асансьора? Един добър начин да съчетаете полезното с приятното – гледайте телевизия, докато до като седите на велотренажора или изправени на тренажора-стопер, който имитира изкачване по стълбите.

СПРЕТЕ ДА ПУШИТЕ – Тютюнопушенето може да доведе не само до рак, но също така и до хроничен обструктивен бронхит, емфизен, артрит на кръвоносните съдове на краката и други неприятни последици. Отказването от тютюнопушене или поне намаляване броя на цигарите понижава вероятността от развитие на повечето от тях.И извинения като ”пуша леки цигари”- не е нищо повече от самозаблуда.

НЕ ЗЛОУПОТРЕБЯВАЙТЕ – Ползата от всекидневната доза – 28 грама чист алкохол- никой от лекарите не поставя под съмнение. Особено полезно е червеното вино.С алкохола не трябва да се прекалява, защото това води до алкохолизъм .

ЖИВЕЙТЕ ПО ЧАСОВЕ – Повторяемост, цикличност – това е характерна особеност на всички живи същества. Организмът по този начин работи по лесно, ако той се събужда, изпразва червата си, храни се, ляга да спи и т. н. в едно и също време.

ПРЕКАРВАЙТЕ ПОВЕЧЕ ВРЕМЕ НА ЧИСТ ВЪЗДУХ – Слънчевата светлина е най-добрия източник на витамин D, необходим за протичане на много процеси в организма – от заздравяване на костите до синтез на половите хормони. Прекалените дози ултравиолетови лъчи не са безопасни, особено за хора предразположени към рак на кожата. А умереният тен подобрява имунитета, включително противораковия.

НЕ ПОТИСКАЙТЕ ГЛАВОБОЛИЕТО С ХАПЧЕТА – Просто така глава не боли – затова е необходимо да разберете причините за да започнете лечение.Може би това е сигнал за хипертония или друг вид заболяване.

ПАЗЕТЕ СИ НЕРВИТЕ – УСМИХВАЙТЕ СЕ ! Поговорката”всички болести са от нервите”- не е шега. Половината от заболяванията при хората са от психосоматичен характер. Ако сте прекалено раздразнителни или склонни към депресия, опитайте се да достигнете до вътрешните причини за тези състояния.

НЕ СЕ ”КАПСУЛИРАЙТЕ” Нови впечатления, кратковременно въздействие с физически натоварвания и остри усещания, глад, студ, горещина, изблици на емоции и други фактори на стреса активират жизнените сили на човека и увеличават продължителността на живота му.

САМОТАТА МОЖЕ ДА ВИ УБИЕ – Активният социален живот, поддържането на контактите с други хора, от любовта и приятелството, до участието в обществени изяви – важни фактори за подобряване на здравето и удължаване на живота.

РАЗМЪРДАЙТЕ МОЗЪЧНИТЕ ГЪНКИ – Не позволявайте на мозъка си да скучае – ангажирайте се с някаква работа, която изисква напрежение на ума.

НЕ ПРИЕМАЙТЕ СТАРОСТТА КАТО ВРАГ – Старостта е неизбежен етап от живота, който има своите предимства. Възрастните хора с положителна нагласа към стареенето живеят по-дълго от песимистите.