ПАПИЛОМИТЕ МОГАТ ДА СЕ ПРЕВЪРНАТ В РАК !

papilomaЧовешкият папиломен вирус не винаги води до рак, но провокира развитие на рак на шийката на матката, а също и на външните полови органи – вулвата при жените и главичката на мъжкия полов член. Съществуват вируси с нисък онкогене риск. Те се проявяват във вид на островръхи израстъци, наречени кондиломи. Друг тип вируси  са опасни – те образуват простите брадавици. От инфектирането до злокачественото израждане на клетките понякога преминават 10-20 години.

Процесът се ускорява от пушене, алкохол, затлъстяване, хормонални нарушения, понижен имунитет. С години дремещият в тялото вирус може изведнъж да се пробуди от сън. Много често инфекциите, предавани по полов път, са тези, които подтикват папиломния вирус към злокачествено израждане. Такива инфекции са  гениталния херпес, хламидозата, сифилисът, гонореята, трихомониазата.

НАЙ-СИГУРНАТА ЗАЩИТА ОТ ПАПИЛОМА ВИРУСА Е ПРЕЗЕРВАТИВЪТ.
Бебето в утробата на майката, не може да се зарази, тъй като папилома вируса не прониква в утробата. Рискът от заразяване е възможен само при преминаване на плода през родовите пътища. Понякога затова се налага Цезарово сечение. Но ако шийката на матката няма изменение, въпреки наличието на вирус в кръвта, тогава няма опасност плодът да се зарази дори и при раждането.

За да се внедрят в организма, на папиломните вируси са им нужни специфични условия. При полов контакт те имат най-идеалните условия – алкалната среда, а и на половите органи често се появяват  микроскопични драскотини . Обаче не можем да изключим и битовия път на заразяване. Ако например  болен и здрав човек използват една и съща хавлия за баня, една и съща гъба. Затова винаги се препоръчват предпазни мерки за лична хигиена. Много е важно.

Съществува ваксина против някои типове от вируса. Желателно е да се постави преди началото на интимния живот.
Безусловно, трябва да се лекувате най-вече от съпътстващите инфекции. И то заедно двамата. А също  и да направите всичко възможно да укрепите имунната си система. Налага се да се откажете от пушенето и алкохола, и да се справите със затлъстяването, ако го има. Важно е да спазвате прецизно лична хигиена.