ПАПИЛОМА Е СЕРИОЗНО ЗАБОЛЯВАНЕ

rak matkaСвикнали сме  да не обръщаме особено внимание на брадавиците и на папиломите.  Те не болят , не сърбят. Само ни загрозяват, ако са разположени  на лицето или по откритите части на тялото. . Но както изясняват учените, нещата не са толкова прости. Някои образувания по кожата може да предизвикат далеч не  безобидния вирус на човешката папилома.

 

Папиломите представляват образувания с различна форма. Те са кълбовидни, плоски, конични, продълговати с широки основи или стоящи ”на крачета”, с изразена вроговена повърхност или без такава. Не се отличават по цвят от кожата и от лигавичните обвивки, на които са разположени. Папиломите не се появяват от самосебе си , а се предизвикват от вирусна инфекция. Вирусът, който предизвиква  образуването на папиломите, е наречен вирус на човешката пипалома.  Този вирус е многолик. Засега  са открити няколко негови типа.

 

Инфекцията се предава  при непосредствен контакт с кожата на човек, който има папилома. Тези, които са със слаб имунитет и са предразположени към заразяване и освен това кожата им е увредена, например дланите, е достатъчно да се ръкуват с носителя на вируса, който има папилома или брадавици, за да се зарази. Впоследствие такива образувания ще се получат и при него. Ако без да иска потърка лицето си, то вирусът  ще се настани и тук в кожата чрез незабележими за просто око увреждания. Именно затова папиломите най-често се настаняват на лицето – на клепачите, в областта на гънките между носа и устата, на брадичката.

 

Благоприятни условия за развитие на вируса на папиломата топлина, постоянна влажност и недостатъчна вентилация, се създават в най-интимните места – в областта на половите органи и ануса. Именно на тези участъци се локализират най-опасните типове папиломи, които могат да се предават по полови контакти. Днес е доказана взаимната връзка на тези типове на папиломния вирус с появата на рак на шийката на матката при жените.

 

Презервативът не гарантира изолиране на вируса.

 

Гениталните папиломи/възелчета,брадавици/ са известни още от времето на Древна Гърция. И тогава тяхното разпространение се свързва с половите инфекции. Това предположение научно се потвърждава в средата на миналия век.Най-опасни от гледна точка на възможността за предаване на вируса от болен на здрав човек са сексуалните контакти, които са придружени с травмиране на кожата или на лигавиците, както и някои нетрадиционни видове секс, като аналния например.  Причинителят на инфекцията лесно прониква през микро уврежданията на лигавичните обвивки, които се образуват при такива контакти. Рискът от заразяване се увеличава при тези хора, които са започнали рано полов живот и често сменят сексуалните си партньори . За съжаление надеждна защита от заразяване с вируса на папиломата не може да се осигури от презерватива. Вирусът може да се развива между ануса и входа в правото черво.

 

Много хора са носители на папиломния вирус, без да подозират това. Хората обръщат малко внимание на появилото се изведнъж малко образование, което се слива по цвят с кожата или лигавичните обвивки и не предизвиква неприятни усещания. Затова появилите се в началото единични папиломи постепенно могат да се разпространят на по-голяма площ. Дори  когато папиломо-вирусната инфекция на шийката на матката не е канцерогенна, тя предизвиква увреждания в половата област на жената и е причина за появата на различни заболявания Освен това при жените , носителки на папиломния вирус, може да се получи заразяване  на детето при раждането му.

 

Появата на папиломно вируси още съвсем не означава рак. Както при папиломите, така и брадавиците по ръцете и по тялото може да изчезнат от самосебе си дори в аногениталните области. Случаите на самоизлекуване  от вируса на човешката папилома не са толкова чести. За да се избавите от тях трябва да се лекувате сериозно и настойчиво. Не се изключва  дори и хирургично и лазерно изрязване на образуванията, електрокоагулация/изгаряне на тъканите/, криодеструкция/отстраняване на образованията  с помоща на течен азот/.

Ефикасни ваксини срещу инфекцията все още няма.