Отпушване на запушен нос - лечение

Отпушване на запушен нос - лечение

Запушен нос лечение
През зимния период един от най-честите симптоми на настинката това е запушения нос. Носът е сложен орган на дихателната система само 1/3 от него е видима, останалата част остава скрита за нас. Носът като орган има важна функция за човешкия организъм. Той е покрит с много косъмчета, които пречистват вдишания въздух от прах и алергени, от друга страна лигавицата на носът овлажнява вдишания въздух, а богато кръвоснабдената повърхност на носа спомага за затоплянето на вдишания въздух. Така въздуха, който преминава през носа става по-приятен и пригоден да премине към останалите отдели на дихателната система.

Когато обаче имаме запушен нос организма ни вече не е толкова добре защитен от агресивните фактори на въздуха – студен, пълен с бактерии и вируси (особено през зимата), химикали и алергени. При запушен нос тялото по рефлекторен път включва устата като спомагателен орган на дихателната система.  Това  е причината една проста настинка да доведе до много по-сериозни усложнения!

Причините за запушен нос може да бъдат и различни от настинки, при някои хора алергичните реакции се проявяват предимно по този начин. Симптомите отново са сходни, но за разлика от настинката при запушения нос от алергии хремата е изключително силна и дишането през носа е невъзможно. Хората които имат т.нар. пролетен ринит ще ме разберат много добре за какво говоря.

Как да отпушим носът

Едно от най-добрите средства за моментално отпушване на носът са капките за нос. Най-добрите разбира се са тези, които съдържат ксилометазолин. Това вещество отпушва запушения нос в рамките на няколко минути и осигурява спокойно дишане до осем час. Но ксилометазолин има и редица недостатъци едно от най-важните е че води до пристрастяване.  Ако сте решили да пробвате с капки за нос имайте в предвид, че не е добра идея да ги ползвате повече от три дни.

Бабините рецепти за отпушване на запушен нос също не са лоша идея. Един от най-старите познати методи това е лекото смръкване на вода и сол (на базата на осмоза) води до обилно освобождаване на секрет от носа в рамките на няколко минути. Хубавото на този мето е че прочиства ноздрите ако запушения нос е в резултат на алергия към полен от растенията силно ви препоръчвам този метод.

Трети метод за отпушване на запушен нос, които да си призная никога не съм използвала, това е смръкването на малко количество ракия от памук, които предварително е напоен в тази огнена течност.

Запушения нос е неприятен симптом, които променя говора ви, води до главоболи и най-вече ако хремата продължава прекалено дълго може да се развие хроничен синузит. Ако имате запушен нос повече от 4-5 дена задължително се консултирайте с вашия личен лекар!

Запушен нос