Отпушване на запушен нос

запушен нос отпушванеПоявата на настинка често е съпроводена със запушен нос, което е доста неприятно обикновено ни кара да говорим носово, което от своя страна е леко смешно, от друга страна, когато имаме запушен нос сме принудени да дишаме през устата, което през есенно-зимния сезон ни прави по-податливи на грипни заболявания, болки в гърлото и синусите. Запушеният нос трябва да се лекува.

Причини за запушен нос

Преди да започнете да търсите лек за запушен нос е много важно да се определи причината, която е довела до това състояние. Най-точна диагноза разбира се, че може да ви даде лекаря, но нека все пак споменем причините, при които се поява запушен нос.

Настинка – това е най-често срещаната причина за запушване на носа. Много от хората знаят, че по време на настинка има досадна хрема, която води и до запушване. Лечението на настинка трябва да бъде своевременно, защото хремата може да премине в синозит.

Алергия – някои видове ренит също се проявяват със запушен нос. Алергиите най-често се проявяват през пролетта и есента. Зимата алергичните реакции и следователно симптома запушен нос е около 10% т.е. по-слаб от останалите сезони. Изключение правят хората страдащи от алергия към домашен прах.

Запрашеност на въздуха – друга причина, поради която може да имате запушен нос е мръсният въздух. От вътрешната странна на носната кухина има ресничест епител, които овлажнява, затопля и прочиства въздуха, ако обаче въздухът е силно запрашен, може да се достигне до отделянето на голямо количество секрет (сополи), които да водят до запушване на носа.

Отпушване на нос

1. Много е важно винаги да издухвате носът си. По този начин се намалявате съдържанието на секрети в него и вероятността да се запуши е по малка. Смръкването на сополите е лоша идея, защото те могат да попаднат в синусите, където да се задържат и да ви причинят появата на нова болест – синузит. Добра идея е издухването на носът да става първо през едната ноздра, а после през другата ще усетите предимството на момента.

2. Вода и сол за отпушване на нос

За да си приготвите тази вода спазвайте следната рецепта. Разтворете 1/4 чаена лъжичка сол и 1/4 чаена лъжичка сода за хляб в 250 мл вода. С малко памукче или тензух се взема от течността и се слага в ноздрата смръква се. Процедурата се повтаря по 2 пъти за всяка ноздра.
Солта е осмотичен дразнител на живите клетки попаднала в носа тя помага за бързото му отпушване тъй като помага за намаляването на отделянето на секрет.

3. Ракия за отпушване на нос

Много от нашите баби, а и редица народни лечители препоръчват при хрема и запушен нос да се сложи ракия на носа. Една минута след поставянето всичко от носът теква, а вие започвате да дишате спокойно и слагате край на запушения нос.

4. Отпушване на носа с водна пара

Идеята на водната пара е да се затоплят ноздрите на носа и след около 1-2 минути водна пара, носът се отпушва и потича. Може би сте забелязвали този подход в банята, когато се къпете с гореща вода как носът ви се отпушва.

5. Когато имате хрема и запушен нос винаги трябва да спите на висока възглавница. Това ще помогне да предпазите горните дихателни пътища от запушване.

Отпушване на запушен нос