ОСТЕОПОРОЗА

osteoporozaОсновна причина за остеопорозата е нарушаване на фосфорно-калциевата обмяна. Костите като жива тъкан имат висока чувствителност към различните регулаторни и контролни механизми. Те участват активно в обмяната на веществата, в частност в поддържането на определено ниво на минералния състав на плазмата на кръвта. Затова нарушението дори на един от вътрешните обменни процеси може да доведе до патология на скелета. Най-голямо значение за тези обменни процеси има калцият. Нарушаването на калциевия обмен води до остеопороза.

 

 

Усвояването на калция обаче зависи от наличието в организма на манган и фосфор. Само в присъствието на манган калцият се всмуква от червата, а след това в костите чрез сложни биохимични процеси се образуват съединения на калций и фосфор. Но дори при неговото наличие в организма, усвояването на калция може да се влоши при употребата на алкохол, повече сол и захар, както и при тютюнопушене.

 

Когато остеопорозата се появи, организмът вече е загубил около 30 на сто от костната си маса. Има две форми за протичане на остеопорозата в началния стадий – бавна и остра. При острата човек  изпитва силна болка, която често може да се сбърка с тази при инфаркт, при плеврит или друго остро заболяване на коремната кухина. При другата форма от време на време възниква тъпа болка в гърба, особено при редуване на покои и движение. Появяват се спазми в мускулите около гръбначния стълб, но не така силни, както при острата остеопороза. Болният изпитва нужда да седне или да легне, при което неприятното усещане изчезва. Разрушаването на гръбначния стълб при остеопорозата става обикновено постепенно. В него се извършва множество микроскопични счупвания. Това води до изкривяването му. В резултат на такива счупвания ръстът на болния може да се смали с 10-12 см., докато при нормално стареене намаляването на ръста не е повече от 5 см. И в двата случая оплакванията са от общо намаляване на работоспособността и от бърза умора. Болката вече свидетелства за счупвания, тъй като самите кости нямат болкови рецептори. Затова ранното диагностициране на остеопорозата е много трудно. Когато болестта даде първите симптоми, човек вече е загубил 30 процента от костната си маса.

 

Остеопорозата е заболяване с многофакторен и сложен механизъм на развитие, затова при всеки конкретен случай методите на лечение се подбират индивидуално. Трябва да се отчитат не само възрастта на болния и стадия на заболяване, но и формата и скоростта на тъкания обмен, както и възможните съпътстващи заболявания и алергични реакции.

 

Основната терапия включва прилагане на различни лекарства, които влияят непосредствено на костния обмен и поддържат нормално съотношение на калций в организма. Симптоматичната терапия включва прилагане на диета с повишено съдържание на калций, манган и фосфор, обезболяващи и противовъзпалителни препарати, както и препарати, намаляващи мускулното напрежение. Прилага се и оперативно лечение на счупваният. В комплексното лечение на остеопорозата влизат също лечебна  гимнастика, масаж на мускулите в увредената област и физиотерапия, подобряваща кръвообращението.

 

Флуорът е единственото средство, което стимулира образуването на нова костна тъкан и по този начин укрепва отслабения от остеопорозата скелет. Но предозировката му довежда до хронични интоксикации. Той може да предизвика флуороза на зъбите – петна по зъбите. При хронично отравяне с флуор може да се развие остеосклероза. Затова профилактиката с флуор трябва да се провежда много внимателно, а лечение се назначава само при голяма загуба на костна маса.

 

ОСВЕН ОТ НАСЛЕДСТВЕНОСТТА И ВЪЗРАСТОВИТЕ ИЗМЕНЕНИЯ КОСТИТЕ СТРАДАТ И ОТ УПОТРЕБАТА НА АЛКОХОЛ, ОТ ТЮТЮНОПУШЕНЕТО И ДРАСТИЧНИТЕ ДИЕТИ.

 

Риск да развие остеопороза съществува почти при всеки човек. Това зависи от наследствеността, от начина на живот и храненето, особено в такива важни периоди от живота като нарастване на скелета, бременност и кърмене при жените, а също при различни заболявания.

 

ПЪРВАТА рискова група са хората със светли коси, с крехко телосложение и с нисък ръст. Към тази група учените причисляват жените, особено след настъпване на менопаузата.

 

ВТОРА група са хората, навършили 45 години. Най-голяма загуба на костна маса се получава именно при жените в тази възраст, когато започва менопаузата.

 

ТРЕТАТА група са тези, чийто тегло е по-малко от 58 кг. Колкото и странно да е, слабите хора са изложени по-често на заболяване от остеопороза от пълните.

 

ЧЕТВЪРТАТА се отнася до тези, които водят заседнал начин на живот. Костната маса при хора, прекарали една седмица на легло, може да намалее с 0,9 на сто. Същото се отнася и за тези, които прекарват повече време седнали.

 

ПЕТАТА група са хората, които много рядко се показват на слънце. Слънчевите лъчи спомагат за изработване в организма на толкова необходимия витамин  D. Без него калцият не се усвоява.

 

ШЕСТАТА включва тези, които много се потят при физическо натоварване и в сауна. Човек, който за едно денонощие изхвърля например 1 л. пот, отделянето чрез кожата му количество калций става критично.

 

СЕДМАТА засяга наследствеността. Ако някои от роднините ви боледува от остеопороза, вероятността и вие да се разболеете е голяма.

 

ОСМАТА група е на пушачите. Пушенето се отразява зле на процеса на усвояване на калция.

 

ДЕВЕТАТА са хората, които предпочитат силните алкохолни напитки, защото алкохолът извежда от организма мангана и калия, което нарушава водно-солевия баланс.

 

ДЕСЕТАТА  се отнася до тези, които стигат до крайност при диетите.

 

ЕДИНАДЕСЕТАТА е свързана с употребата на много лекарства, в частност на тетрациклин. Към тази рискова група може да прибавим още хората страдащи от гинекологични и от различни хронични заболявания, страдащите от липса на апетит и отслабващите драстично.