КАК ДА ПРЕДПАЗИМ ОЧИТЕ СИ ПРИ РАБОТА С КОМПЮТЪР

PC workКакто е известно, основният враг на зрението ни днес е мониторът на компютъра. Претоварването на очите, дори и при работа с най-съвременните монитори, води до загуба на зрителната острота. Следователно ще поговорим за това, как да намалим натоварването на очите при работа с компютъра и как да ограничим неприятните ефекти от твърде дългото седене пред компютъра.

Разбира се, най-добре е да работим пред хубав монитор – но в работата едва ли имаме право на такъв избор. Ето защо трябва да обърнете внимание на разположението му спрямо очите ви и източниците на светлина. И да се възползвате от следните съвети на специалистите:

 

1. Осветлението при работа на компютъра не трябва да е много ярко, идеалният вариант – приглушена, разсеяна светлина.

 

2. Поставете бюрото си така, че прозорецът да не е пред вас. Ако това е неизбежно, сложете плътни пердета или щори.

 

3. Екранът на монитора трябва да бъде абсолютно чист – ако сте с очила, те също трябва да са абсолютно чисти. Избърсвайте екрана на монитора /по добре със специални салфетки/ най-малко веднъж седмично,  следете за кристална яснота на очилата си всеки ден.

 

4. Разположете монитора и клавиатурата на компютъра точно срещу вас, в никакъв случай не и по диагонал.

 

5. Централната част на екрана трябва да е приблизително на нивото на очите или малко по долу. Дръжте главата си права, без да я навеждате напред.

 

6. От време на време за няколко секунди затваряйте очите си, нека очните мускули се отпуснат. Не работете повече от 40-45 минути без прекъсване – нека очите ви си починат за 5-10 минути, след това продължете работата си.

 

7. Екранът на монитора трябва да бъде на разстояние най-малко 50-60 сантиметра от очите. Ако при това разстояние не виждате изображението, изберете по-голям размер на шрифта.