НЕ СЕ ОБЕЗДВИЖВАЙТЕ

обездвижванеБезспорен факт е, че зимните месеци никак не предразполагат към физически упражнения. Студът и ранното смрачаване правят дивана пред телевизора много по-привликателен от който и да било фитнес. Въпреки това лошото време не бива да ви служи като извинение, за да се отдадете на леност. Има безброй начини да поддържате добрата си форма и през зимата, без задължително да прекарвате дълги часове във фитнес залата. Ето няколко идеи и препоръки в тази насока:

 

 

         ОПИТАЙТЕ НЕЩО НОВО. Зимата е перфектният сезон да експериментирате по отношение на своя фитнес режим. Вместо да залагате на силовите тренировки, се запишете на курс по йога, аеробика или пилатес.

         ОБАДЕТЕ СЕ НА ПРИЯТЕЛ. Да имаш компания, докато спортуваш, винаги е за предпочитане пред това да го правиш сам. Но през зимата тренировките с приятел са особено добра идея, тъй като по този начин и мотивацията е по-голяма.

         РАЗХОЖДАЙТЕ СЕ. Възползвайте се от всяка възможност да походите пеш. Дори и да е само за 10-15 минути на ден, пак ще има полза. Правилото да избирате стълбите пред асансьора важи с пълна сила и през всички други сезони.

         ПЛУВАЙТЕ . Това открай време не е занимание, което може да се практикува само през лятото. Харесайте си закрит басейн и се запишете на плуване или на водна аеробика.

         РАЗГРЯВАЙТЕ ДОБРЕ. При ниски температури мускулите се стягат, а това означава, че контузиите са много по-вероятни. Затова винаги отделяйте поне 5 минути за разгрявка преди тренировка.

         ПИЙТЕ ВОДА. През зимата добрата хидратация по време на спорт е толкова важна, колкото и през лятото. Пийте вода, дори и да не сте жаден.

         НЕ БЪРЗАЙТЕ ДА СЕ РАЗСЪБЛИЧАТЕ. Макар да се изкушавате да свалите дебелите дрехи веднага след като се приберете в къщи след тренировка, си наложете да не го правите. Изчакайте 3-4 минути, за да дадете възможност на тялото си да се приспособи към смяната на температурата.