Справете сe с настинката

nastinkaНастинка

На всеки са му познати симптомите на настинка – подсмърчане, покашляне и драскане на гърло. С настъпването на есента и началото на зимата сред хората минава като чува настинката. Един допълнителен изнервящ момент, когато сме настинали е, че каквото и да правим си носим настинката поне една седмица.

Според лекарите настинката не се лекува, а може само да се облекчат симптомите както и да намали дните в които протича настинката. Лекарствените средства, които се препоръчват при настинка са най-често витамини и минерални вещества.

Безспорен лидер сред витамините е Витамин С – от десетилетия се знае неговото благотворно и имунностимулиращо действие върху организма. Всъщност положителното въздействие се дължи на това, че витамин С повишава резистентността на организма срещу вирусите.

Цинка при настинка е едно много ефикасно средство. Високата му ефективност се дължи на факта, че той създава неблагоприятна среда за развитието на болестотворните бактерии и вируси. Ако се зачетете в съставките на повечето предлагани лекарствени средства срещу настинка ще видите, че цинка е неизбежен продукт във всеки един.

Третото средство срещу настинка, което ще разгледаме това е пилешката супа. Учените спорят по ефективността на това средство като застават на противоположни позиции. Едните твърдят, че пилешката супа действа като намаля възпалението и по този начин подобрява общото състояние на организмите.
Друга част от биолозите казват, че лечебните сили на пилешката супа са само народни поверия и бабини рецепти, които нямат как да помогнат при настинка.
Но истината все пак е една, че днеска всеки лекар при настинка, а дори и по тежки заболявания препоръчват приемането на пилешка супа.

Имайте в предвид, че горе изброените средства няма да излекуват настинката, но ще подобрят симптомите ви. Естествен начин за справяне и предпазване от настинка е  повишената имунна защита на организма. Ежедневното приемане на витамини и каляването на организма през лятото.