Настинка и болки в гърлото

Настинка и болки в гърлото

През есента и зимата хората оплакващи се от настинка, запушен нос и болки в гърлото се увеличават значително. Обикновено причината за тези симптоми не е вирусна или бактериална инфекция, а по-скоро преохлаждане на тялото. В резултат на смяната на температурите през есента (през деня е топло, а вечерите са студени), повишената влажно и все още не адаптирания човешки организъм възникват и есените настинки. През зимата студа е виновен за настинката, течащия нос и болките в гърлото.

Настинка как да се предпазим

Препоръчително е в есените дни да имате връхна дреха, дори и температурите на вън да са над 20 градуса имайте в предвид, че в следобедните часове термометрите показват температури под 10 градуса, а в по-студените вечери може да се достигне до 0°С. Връхната дреха ще ви предпази от измръзване и неприятните 10 дена с течащ нос и болки в гърлото. През зимата за да не лепнете някоя настинка от първостепенно значение е да имате топли дрехи, добре е да имате вълнени чорапи и обувки, които да не пропускат вода вътре. Шала и шапката са аксесоари, които не само ще ви топлят и пазят от настинки, но ще се грижат и за кожата и косата ви.

Лечение на настинка

Принципно настинката няма лечение. Тя обикновено трае от  5 до 10 дена. Обикновено медикаментите които предписват лекарите спомагат единствено за облекчаване на симптомите.  Ако не ви се дават пари за лекарства, нека да ви предложим няколко метода за лечение на настинка в домашни условия.

Мед и лимон мощна смес при настинка
Ако се чувствате отпаднали имате болно и зачервено гърло е добре да нарежете половин лимон и да добавите 3-4 лъжички мед. Оставете сместа за 4-5 часа в хладилника и след това го изяжте. Препоръчително е да се консумира сутрин и вечер. Тази смес ще ви зареди с енергия, ще ви изправи бързо на крак и само след 3 дни ще намали болките в гърлото.

При болки и драскане в гърлото
Зачервеното и сухо гърло е един от симптомите на настинка. За да се справите с него смучете половин резен лимон през 30 минути. Този метод е също много добър при заболяването ларингит.

Пийте чай и бульон
Много важно е ако имате настинка да хидратирате организма. Така ще му помогнете по-лесно да се преборите с болестта. Освен това приемането на топли напитки стопля гърлото, пилешкия бульон придава сила, а чайовете от билки помагат за здравето на организма. Ако имате настинка добре е да заложите на традиционни български билки – липа, лайка, мащерка и пр.

Настинка