Напукани устни - Причинител и Лечение

napukani ustniНапукани устни – Причинител и Лечение

 

Проблема напукани устни е голям ! Не е приятен, напуканите устни намаляват самочувствието на жената и развалят удоволствието на целувката, поради тези причини трябва да се предпазите от напукването.

 

Защо се напукват устните ?

Интерес за много хора представлява факта, че устните са покрити с кожа, която обаче е лишена от рогов слой. Дебелината на кожата на устните е толкова тънка, че под нея прозират кръвоносни съдове и мускули. Устните са лишени от мастни жлези и себума, който играе и защитна роля срещу атмосферните условия. Това е причината за напукани устни. Климатичните условия, които могат да доведат до напукани устни са излагането на студено или горещо време, друг климатичен фактор причиняващ напукване е силният вятър – той изсушава устните а поради отсъствието на жлези устните не могат да се защитят.

 

Освен климатичните фактори напукани устни могат да се появят при прекарване на заболяване. В резултат на развита висока температура.

 

Други причинители на напукани устни

 

 са собствената слюнка или водата. С цел да облекчим временно симптомите на напукване облизваме или овлажняваме устните с вода, но това допълнително влошава проблема. Трябва да се знае, че засъхналата слюнка раздразва допълнително напуканите устни.

 

Лечение на напукани устни

 

Още при първата поява на напукани устни, трябва да се вземат спешни мерки за да се ограничи разпространението. Мерките, които незабавно трябва да приложите е да намажете устните с балсам. Не се подлъгвайте по евтините балсами в хранителните магазини. Те няма да спрат напукването, тяхното предназначение е главно да предпазват от напукани устни, а не за лечение.

 

Сменете червилото си с овлажняващо, това червило ще служи като лекарство а същевременно и като бариера при неблагоприятни климатични условия.

 

Избягвайте места със сух въздух (това е една от причините за напукани устни), често през зимата апартаментите не се проветряват, а използването на духалки, или печки с реотани изсушават въздуха и неусетно се появяват напукани устни. Овлажнявайте въздуха, ако не може да си позволите овлажнител за въздух то проветрявайте поне два пъти дневно.

 

Усложнения при напукани устни

 

В някой случай напукването на устните може да се усложни. Подобни ситуации са когато напуканите устни се покрият с по-твърда коричка и не спират да кървят, в този случай трябва да потърсите помощта на личния лекар. Друга ситуация в която трябва да се потърси специализирана помощ е ако напуканите устни не минат за една седмица.

 

Напуканите устни са проблем, който се появява основно зимата и чак след като се появи напукване на устните се сещаме, че трябва да защитим устните, а най-доброто лечение е профилактиката.

 

Може да прочетете още – Лечение на напукани устни народна медицина