НАЙ-НОВИТЕ МЕТОДИ ЗА БЕЗОПЕРАЦИОННО ЛЕЧЕНИЕ НА РАЗШИРЕНИТЕ ВЕНИ

разширени вениМного жени имат проблеми с вените на краката или така наречените разширени вени.Най-честите причини за разширените вени са бременността, наднорменото тегло, работата на крак цял ден.Освен общоизвестните методи за лечение на разширените вени, напоследък се внедриха и нови методи за лечение.

 

Един от най-новите методи за лечение на разширените вени е ЕХОСКЛЕРОТЕРАПИЯ.. Чрез тази методика лекарят може да оправи не само повърхностните, но и дълбоките вени.

 

Едно от новите постижения във флебологията е т.нар. форма-форм-склетротерапия – когато във венозното русло се влива слепващо вещество във вид на пяна. Този метод има много големи предимства. Важното е с помощта на пяната да се ‘’запушат’’ дори много големите варикозни вени – това не е достатъчно за течните препарати. Освен това за лечението се изисква много по малка доза от препарата и по-малко сеанси. Лекуващият лекар подбира метода на лечение в зависимост от  индивидуалните особености на пациента. За целта му помага ултразвукова доплерография.

 

Много пополярно стана и лечението с ппомощта на ВИСОКОЕНЕРГИЙНИ ЛАЗЕРИ. Това означава ендовазална лазерна коагулация. Нека поясним: коагулация в превод на латински означава ‘’слепване, сгъстяване’. Ето как става и самата процедура. Пред дупчица във вената се вкарва лазерен световод и се разполага по дължината в част от вената, която подлежи на слепване. Това се прави под контрола на ултразвуков скенер. След това се поставят няколко инжекции анестетик – за да се създаде т.нар. водна възглавничка около вената. После световодът постепенно се извлича от вената, коагулирайки с лазер, т.е. слепвайки вътрешната й повърхност. Процедурата трае 30-40 минути, безболезнена е, след нея не остават ръбове и  сраствания. Но тази методика е подходяща изключително в ранен стадий.

 Разширени вени